Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης. Σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 7 το απόγευμα συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται πως το Εurogroup ακολουθεί το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και πάλι για το ελληνικό ζήτημα. Αμφότερες οι συνεδριάσεις συγκαλούνται εκτάκτως μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής και εκτιμάται πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο σύναψης μιας «συμφωνίας-γέφυρας».
Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ροκάνισαν χρόνο και χρήμα, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη οι 19 ηγέτες θα αναζητήσουν μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις Βρυξέλλες μ’ ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι θεσμοί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και με ένα αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.
Ένα αίτημα που το μπλοκ των «σκληρών» της ευρωζώνης το αντιμετωπίζει με συσσωρευμένα αποθέματα δυσπιστίας και μια ανομολόγητη επιθυμία να πει το δικό του «όχι». Από την πλευρά τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φαίνονται να νίπτουν τας χείρας τους και παραπέμπουν στο Eurogroup, ενώ οι περισσότερο φιλικές χώρες, είναι αυτές πλέον που ζητούν μέτρα, ως μόνο εργαλείο υπεράσπισης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Τα καλά νέα
«Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία» με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «θέμα ταμπού» στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Γαλλία «είναι πεπεισμένη» ότι δεν μπορούμε «να αναλάβουμε το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός “«τόσο για οικονομικούς, αναμφίβολα, λόγους…αλλά, κυρίως, για πολιτικούς λόγους».
Βιώσιμο χρέος θέλουν και οι ΗΠΑ
Την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.
Η ΕE θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, δήλωσε ο Επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ. «Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση…Άρα πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε και υπερασπίστηκε την παραμονή στην ευρωζώνη.
Όχι Grexit παρά το ”όχι” στο δημοψήφισμα δηλώνει ο Σέλινγκ
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το Grexit παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ δεν αποκλείει συζήτηση για μείωση του χρέους, μετά όμως το σημερινό Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τονίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον Σέλινγκ, ένα Grexit «δεν είναι πιθανό», όπως δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη.
«Αν όμως δεν καταλήξουμε σε συμφωνία και δεν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί κάτι», πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός.
Πάντως ο Σέλινγκ ξεκαθάρισε ότι μπορεί να συζητηθεί ακόμη και η απομείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως το ζητεί η Αθήνα. Όμως το θέμα αυτό δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά το σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε.
Τα κακά νέα
Η Λαγκάρντ τα μείνει σπίτι…
Δεν θα παρευρεθεί τη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2μμ (ώρα Ελλάδος). Η απουσία της βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη καθώς, όπως τονίζει ο Guardian, το Ταμείο δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά την αθέτηση της καταβολής της δόσης του 1,5δισ. ευρώ περίπου, στα τέλη Ιουνίου.
Φρόντισε πάντως να συνομιλήσει τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντα για το ελληνικό ζήτημα.
Γιούνκερ: Σήμερα θα λάβει χώρα Σύνοδος για την Ελλαδα. Στον γερμανικό Τυπο διαβάζω ότι εξαφανίστηκα από το σκηνικό. Πρόωρο ένα τέτοιο σχόλιο. Δεν είπα τίποτα για το δημοψήφισμα. Ήταν καλό που δεν μιλησα, δεν εξαφανίστηκα, ήρθα στο ΕΚ να μιλήσω για το δημοψήφισμα Κάποιοι εκστρατεύουν υπέρ της εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Εγώ προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμε.Το να πεταχτεί εκτός ΕΕ είναι πραγματικά ανεπιθύμητο. Η Κομισιόν θα συζητήσει. Εξάλλου τι είδους ΕΕ είμαστε αν σταματήσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα; Η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται για να βρεθεί λύση. Το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Στόχος είναι να δούμε πως θα απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση.
Είναι απαράδεκτο να λέμε πως ο πρόεδρος του ΕΚ δεν μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα ενώ έχει κάθε δικαίωμα και καθήκον να μιλάει ανοιχτά. Μάλιστα εγώ του είμαι υπόχρεο. Επίσης εγώ δεν καταλαβαίνω τι ψήφισαν οι Έλληνες. Μια πρόταση που δεν υπάρχει πιά. Η πρόταση αυτή δεν αντιπροσωπεύει πλέον την παρούσα κατάσταση. Θα ζητήσω από τον έλληνα πρωθυπουργό να μας εξηγήσει. Όπως και να χει πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας στην άκρη. Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit
Η Κομισιόν επικρίθηκε σε κάποια κράτη μέλη για το θέμα της Ελλάδας. Η Κομισιόν πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζει την θέση της, εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης, φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου
Το παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.
Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Συνέντευξη Τύπου δίνει αυτή τη στιγμή ο Μάρτιν Σουλτς. Ερωτήματα για την Ελλάδα
Ταυτόχρονα και πολιτικό και χρηματοοικονομικό το ζήτημα. Ο ελληνικός λαός είπε ‘οχι’. Είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να το σκεφτούμε.
Πολλές οι εξηγήσεις αυτής της απάντησης. Η μία ειναι ότι τα βάσσανα είναι ανυπόφορα για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού
Χρειάζεται λύση στο δημοψήφισμα. Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Να συγκεράσουμε τις δύο πλευρές είναι το σημαντικό. Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις. Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που απέρριψε τις προτάσεις των 18
Αν είχε γίνει το δημοψηφισμα πριν την απόρριψη των προτάσεων των 18, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Η ελλ. κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει με δικές της προτάσεις τώρα
Τι προβλέπει η πρόταση με την οποία πάει στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας
Λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, παίζονται όλα για όλα για την Ελλάδα, με τον χρόνο να τελειώνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ενισχυμένος στους Ευρωπαίους έχοντας στις βαλίτσες του την επιστολή, το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν μαζί του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρέσκια. Πρόκειται για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά «με εκπτώσεις». Ωστόσο μένει μεγάλο ερώτημα αν η πρόταση αυτή υπάρχει πια και αν μπορεί να είναι βάση για συζήτηση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:
– Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.
-Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
-Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019
-Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών.
-Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.
-Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης – γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.