Ένταση και αποχωρήσεις σημάδεψαν τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Αντικείμενο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων της χώρας και η εκπόνηση ενός σχεδίου πολιτικών και παρεμβάσεων για τη λειτουργία των δήμων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επίσης η αποτύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα από την αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός του ευρώ, οι δήμοι τα επόμενα χρόνια θα κληθούν, να λειτουργήσουν «στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, σε μια τέτοια εξέλιξη, «οι δήμοι δεν θα στερηθούν τους εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά κι άλλων πηγών χρηματοδότησης, που θα διασφαλίσουν την εκτέλεση είτε υφιστάμενων, είτε νέων έργων, θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν κρίσιμης σημασίας κοινωνικές δομές, να αναχαιτίσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, για την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων των μικρών δήμων».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιλεγεί άλλη λύση, πέραν αυτής της παραμονής της χώρας εντός του ευρώ γιατί, όπως ανέφερε, θα ήταν εθνική καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ είναι στον αέρα η μελλοντική λειτουργία μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουν οι δήμοι ως σήμερα στις τοπικές κοινωνίες.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «σ’ αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τα τεκταινόμενα. Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές».
Οι τελευταίες αυτές αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημάρχων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος του Αιγάλεω , Δημήτρης Μπίρμπας, στην τοποθέτησή του, πριν αποχωρήσει, τον κατήγγειλε με δριμύτητα για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, δημιουργώντας «τεχνικούς διαχωρισμούς» στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε.
«Όπως ζητήσατε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και εμείς για εσάς».
Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «ιδιοποίηση όλων των διαδικασιών» και εμμέσως του επέδωσε σκοπιμότητες και επιδιώξεις για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στις διεργασίες της ΝΔ.Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για ζωτικές λειτουργίες και υπηρεσίες τους (καύσιμα, τροφοδοσία παιδικών σταθμών κ.α ), τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω του capital control.
Προεξόφλησε ότι το τωρινό δυσμενές για τους δήμους πλαίσιο θα επιδεινωθεί.Ο κ. Κοιμήσης κάλεσε την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει την αποκέντρωση της εξουσίας από το κεντρικό κράτος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, κατηγορώντας την ότι δεν προέβη σε καμία αυτοκριτική για την στάση της στο Δημοψήφισμα και το μόνο που κατάφερε να κάνει, όπως είπε, ήταν «να διχάσει».
Ο κ. Ιωακειμίδης, αναρωτήθηκε και για την σκοπιμότητα του χρόνου που επελέγη να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση αφού «όλα είναι ανοικτά. Θα είχε νόημα την επόμενη βδομάδα», είπε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το τοπίο τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δυσκολότερο απ΄ αυτό των 4-5 τελευταίων ετών.
Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι δήμοι στα χρόνια του Μνημονίου, διαφυλάττοντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει τώρα να διεκδικήσει τη θεσμική απελευθέρωση και την οικονομική αυτοδυναμία της ( πχ με είσπραξη απ΄ αυτήν του ΕΝΦΙΑ).
Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους και έφερε ως παράδειγμα τη «διασύνδεση» των Κοινωνικών Φαρμακείων του Λεκανοπεδίου.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Σταμέλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «είναι φανερός ο ρόλος της ΚΕΔΕ. Όπως και στο παρελθόν, επιδιώκει να συμβάλλει στην επιβολή του νέου Μνημονίου».
Προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια τα σημερινά προβλήματα θα οξυνθούν και θα «φτωχοποιηθεί ο λαός ακόμη περισσότερο». Γι αυτό ζήτησε μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κ.ά.