Ανοικτά θα είναι από σήμερα στις 18:00 τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για την ηλικιακή ομάδα από 80 έως 84 ετών, όπως έκανε γνωστό χθες, στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13% καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι απ’ όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός.
Χθες σημειώθηκε ρεκόρ με 15.290 εμβολιασμούς, ενώ έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Με επιτυχία γίνονται οι εμβολιασμοί και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα. Μέχρι το εμβόλιο δεν είχαμε κάτι άλλο, εκτός από τα μέτρα προστασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης
Κικίλιας.
Στο μεταξύ, μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στη χώρα τις τελευταίες επτά μέρες, καθώς φτάνουν περίπου τα 500 ημερησίως. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 46 έτη και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχει έξαρση στις ηλικίες 45-54 και 65-74.
Στη χώρα αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 από αυτά στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο εμβολιασμός στα νησιά Ο ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ανακοίνωσε τον τρόπο που θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νησιά μας. Θα χωριστούν σε τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη φάση ξεκίνησαν 18 νησιά που είχαν νοσοκομειακές
δομές. Στις 11 Ιανουαρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός των υγειονομικών και στις 18 Ιανουαρίου των μόνιμων κατοίκων. Στη δεύτερη φάση είναι τα νησιά άνω των 3.500 μονίμων κατοίκων.
Είναι 12 νησιά και ο εμβολιασμός σε αυτά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με προτεραιότητα στους άνω των 80 ετών.
Στην τρίτη φάση είναι 19 νησιά από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Εκεί, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου με επέκταση σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Στην τέταρτη φάση θα εμβολιαστούν οι κάτοικοι των νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων. Η διαδικασία εμβολιασμού θα έχει ολοκληρωθεί σε αυτά τα νησιά μέσα στον Φεβρουάριο.
Πρεμιέρα εμβολιασμών σε μικρό σε πληθυσμό νησί γίνεται στο Καστελόριζο και θα κρατήσει από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων άνω των 18 ετών.
Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς με δωρεάν πτήσεις και στα πιο απομακρυσμένα νησιά, με συνδυασμό μέσων πτητικών και πλωτών.
Πως ‘μιλούν’ τα λήμματα
Ένα 24ωρο δείγμα-ακτινογραφία της συνολικής εικόνας 4 εκατ. κατοίκων της Αττικής, που ταξιδεύει καθημερινά από την Ψυτάλλεια στο εργαστήριο του Ζωγράφου, αποκαλύπτει την κινητικότητα του ιού και ταυτόχρονα προειδοποιεί για τη διασπορά τη νόσου.
«Από τη στιγμή που κάποιος κολλήσει, σε διάστημα δύο ωρών έως και δύο ημερών
αρχίζει από το πεπτικό του και μέσω του αποχετευτικού συστήματος να δίνει ιικό φορτίο», εξήγησε στην «Political» ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η μεταφορά του δείγματος γίνεται με ένα μικρό ψυγείο και διατηρείται με παγοκύστες σε θερμοκρασία 4 βαθμών. Έχουμε μελετήσει τη σταθερότητα του δείγματος και έχει αποδειχθεί ότι στους 4 βαθμούς Κελσίου το ιικό φορτίο δεν μεταβάλλεται για επτά μέρες. Άρα, δεν μας απασχολεί όση ώρα κι αν καθυστερήσει να έρθει από την Ψυττάλεια».
«Μόλις φθάσει, μοιράζουμε το δείγμα σε δύο κομμάτια: Το ένα για τη μοριακή ανάλυση που αφορά στον ιό και το άλλο για τη χημική ανάλυση που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα. Το μπουκάλι που βάζουμε για τη χημική ανάλυση μπαίνει στους -80 βαθμούς. Παγώνουν όλα. Μπορούν να συντηρηθούν για χρόνια και κάνουμε την ανάλυση με την ησυχία μας. Κάνουμε τη μοριακή ανάλυση την ίδια μέρα και το βράδυ στέλνουμε τα αποτελέσματα της μέτρησης του ιικού φορτίου στην επιτροπή του υπουργείου. Σαφώς προηγείται έλεγχος, για να δούμε αν είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής. «Η πορεία εξέτασης του μοριακού δείγματος έχει διάφορα στάδια, προκειμένου να απομονώσω το ιικό φορτίο
και από αυτό να πάρω το mRNA που θα μετρήσω στο PCR (μοριακή μέθοδος ανάλυσης).
Όταν πάρουμε το αποτέλεσμα, κάνουμε τους υπολογισμούς, βρίσκουμε πόσα αντίγραφα του ιού έχουμε στο ένα λίτρο του λύματος. Μέσω της διαδικασίας που λέγεται “Monte Carlo Simulation” (μοντέλο πρόβλεψης), παίρνω τη διάμεση τιμή των προβλεπόενων φορέων, το εύρος που βρίσκεται μέσα, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%, και μετά γίνονται οι κανονικοποιήσεις ανά τον πληθυσμό που υπολογίζουμε από κάποια φυσικοχημικά τα οποία μετράμε παράλληλα. Με όλο αυτό ασχολούνται έξι άτομα καθημερινά».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!