Βάσει της εισήγησης των τριών θεσμών, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και θα αποφασίσει ένα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το πρωί θα συνεδριάσει το Euroworking Group.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο μοιάζει να είναι ο βασικός ρυθμιστής για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές, τη στιγμή που η ελληνική πρόταση αξιολογείται από τους θεσμούς.
Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του για το πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα χαρακτηρίζοντας την πρόταση «παλαιά», αλλά «σε νέα συσκευασία», η στάση της Γερμανίας αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Την στιγμή που ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, υποστήριξε πως μόνο αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, τότε ενδέχεται να συζητηθεί το ζήτημα δανείου-γέφυρα, επανέρχεται το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Επ’ αυτού, ο κ. Γέγκερ, μεταφέροντας το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί για την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε πως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει καθώς «δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη».
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά είναι παραπάνω από έκδηλη στις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Πέτερ Φρίντριχ, να κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση που απέστειλε.
«Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» σχολίασε ο κ. Φρίντριχ και πρόσθεσε δίχως κανένα ενδοιασμό ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μία νέα αρχή με δικό της νόμισμα και με την καλοπροαίρετη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων γειτόνων και εταίρων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση».
Τη δυσπιστία του, όμως, εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος εκδήλωσε την αμφιβολία του αν η χώρα μπορεί με αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με αυτή την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της.
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» επισήμανε ο υπουργός.
Η γνωστή για τις δυσοίωνες προβλέψεις τις, πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, επανήλθε με μία «δηλητηριώδη» δήλωση, λέγοντας πως είναι ίσως πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενό της, καθώς βασίζεται σε παλιά στοιχεία.
«Φαίνεται σαν να μην είναι επαρκής η πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκριμπαουσκάιτε, συμπληρώνοντας: «Εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το πώς θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις».
Από την άλλη, βέβαια, η Γαλλία δείχνει τις τελευταίες ημέρες την ένθερμη υποστήριξή της μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού της χώρας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις «στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες».
Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς και επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».
Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να διαλύσει τις φωνές που κάνουν λόγο για κατηγορηματικά διαφορετική θέση Γαλλίας – Γερμανίας τόνισε: «Οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού για την εξεύρεση λύσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξήγησε πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».
Στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό δε, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, έτσι κάνει πάντα, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί πολλά χρόνια».
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει στροφή στις δηλώσεις του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία, τόνισε πως υπουργοί της Ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν μια «σημαντική απόφαση» το Σάββατο, όταν θα συναντηθούν για να συνεδριάσουν για το ελληνικό ζήτημα.
«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», σχολίασε. Συμπλήρωσε, μάλιστα: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς».
Από την άλλη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας επιφυλάξεις απέναντι στην ελληνική πλευρά τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.
Για αυτο το λόγο, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να είναι «αρκετά επιφυλακτικοί» σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις.
Ο κ. Ρούτε ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και πως η εμπειρία των τελευταίων μηνών αποτελεί αιτία για αυτοσυγκράτηση.
«Είναι απαραίτητες σαφείς εγγυήσεις και μέτρα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, σύμφωνα με την ολλανδική έκδοση της εφημερίδας «Telegraph», σημειώνοντας πως χρειάζεται αξιόπιστα και ρεαλιστικά μέτρα.