Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα ASAT – Aristotle Space & Aeronautics Team του ΑΠΘ στο πλαίσιο του project Αeronautics αποφάσισε να πειραματιστεί ξεκινώντας τον σχεδιασμού του solar UAV. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αερόχημα το οποίο θα μπορεί να πετάει συνεχόμενα έως και 3 ημέρες χάρη στην ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγουν και θα αποθηκεύουν τα φωτοβολταϊκά που θα είναι εγκατεστημένα πάνω του.
Το σύγχρονο αερόχημα θα χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για την αναγνώριση της πυρκαγιάς και ένα σύστημα τηλεμετρίας για να επικοινωνεί με τον σταθμό βάσης. Η πτήση του θα καθοδηγείται από έναν αυτόματο πιλότο που αναπτύσσει η ομάδα.
Όπως εξηγούν οι δημιουργοί του αεροχήματος, ένα από τα κλειδιά επιτυχίας του θα είναι τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν σε αυτό. Ρόλος τους θα είναι να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, η οποία έπειτα θα αποθηκεύεται μέσω μπαταριών και να αξιοποιείται όταν δεν θα υπάρχει φως.
Η ομάδα Aeronautics έχει κατάφερε να μπει στη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης του σημαντικού διαγωνισμού αεροναυπηγικής Air Cargo Challenge ενώ την πρώτη χρονιά συμμετοχής της κατέκτησε την 12η θέση. Το καλοκαίρι του 2022 θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό με solar UAV, ελπίζοντας πως θα είναι αυτό που θα την εκτινάξει στην κορυφή.
Για την ομάδα και το μη επανδρωμένο όχημα μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Περικλής Παναγιώτου, επιστημονικά υπεύθυνος της Aeronautics.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!