Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 18 Μαρτίου μεταξύ του υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Θεόδωρου Λιβάνιου και των προέδρων των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου κ.κ. Αντώνη Μουντάκη (ΕΙΕΤ), Μιχάλη Σαββάκη (ΕΔΙΠΤ) και Γιώργου Κατσαϊτη (ΣΗΠΕ).
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκης αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο, επισημαίνοντας ότι αυτά όχι μόνο δεν επιλύονται εδώ και χρόνια, παρ’ ότι τα περισσότερα δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος, αλλά οξύνονται χρόνο με το χρόνο.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ ανέφερε την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης, αλλά και στην καθυστέρηση εξόφλησης τιμολογίων από Δήμους και άλλες υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται τελευταία όσον αφορά την διανομή των εφημερίδων μέσω ΕΛΤΑ.
Επίσης, ο κ. Μουντάκης ζήτησε από τον κ. Λιβάνιο «να δοθεί οριστικό τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.) στο Περιφερειακό Τύπο, με την μόνιμη διατήρηση τους, καθώς οι μικρές παρατάσεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και παράλληλα αποτρέπουν κάθε σχεδιασμό στις επιχειρήσεις μας».
Επίσης, αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο στα ΜΜΕ της Περιφέρειας, κυρίως από μερίδα ιστοσελίδων – blogs, με αιχμή του δόρατος το Μητρώο ON LINE MEDIA, στο οποίο συμπεριελήφθησαν διαδικτυακά μέσα χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Μουντάκης επανέλαβε τις θέσεις της ΕΙΕΤ όσον αφορά την ένταξη των εργαζομένων των Περιφερειακών εφημερίδων στον ΕΔΟΕΑΠ (ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ), όπως αυτές είχαν διατυπωθεί με συνεχή υπομνήματα, επικεντρώνοντας στις αδικίες που χαρακτηρίζουν τον Νόμο του 2017 (χαράτσι 2% επί του τζίρου των εφημερίδων – επιχειρήσεων), όπως και το ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αρνείται να ασφαλίσει εκδότες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εκδοτών του εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου.
«Πρόκειται για το παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικό χαράτσι που μας επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, παρ’ ότι ακόμη κι αυτοί που το ψήφισαν θα ‘πρεπε να γνωρίζουν ότι δεν θα ωφελήσει τον ΕΔΟΕΑΠ (που υποτίθεται ήθελαν να στηρίξουν), αλλά και το ότι ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον εν λόγω Οργανισμό», τόνισε ο κ. Μουντάκης και επανάλαβε ότι αν δεν υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων, θα πρέπει να εξαιρεθούν αυτές από την υποχρέωση καταβολής του 2%.
Επίσης, ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε σε πολλές εφημερίδες είναι το ότι την περίοδο 1/1/2017 – 31/12/2020 κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης στον ΕΦΚΑ, ενώ τώρα καλούνται να τις πληρώσουν εκ νέου ΚΑΙ στον ΕΔΟΕΑΠ. Ζήτησε λοιπόν, να γίνει συμψηφισμός σε συνεννόηση μεταξύ ΕΦΚΑ – ΕΔΟΕΑΠ, πριν δημιουργηθεί αξεπέραστο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες εφημερίδων.
Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έρευνα του έγκριτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, που ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των Τοπικών και Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης καθώς και η ανάγκη στήριξής τους από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Τα συνολικά αποτελέσματα έφεραν τη χώρα μας στην τρίτη -και τελευταία- κατηγορία μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ρουμανία, την Αλβανία και την Τουρκία, όπου το κράτος δεν υποστηρίζει περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιδοτήσεις».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κατέθεσε τις προτάσεις της Ένωσης για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου, με βάση τα παραδείγματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Φιλαναγνωσία, μηδενικός Φ.Π.Α. στις πωλήσεις φύλλων – συνδρομών κ.α.)
Απαντώντας ο κ. Λιβάνιος, επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί ο Νόμος για τα μέτρα στήριξης που αφορούν την μερική ή οριστική απαλλαγή των εφημερίδων από την καταβολή του 2% για το διάστημα 1/12/2017 – 31/12/2020, ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών της ίδιας περιόδου θα εξοφληθούν σε 72 δόσεις.
Για τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των Διακηρύξεων, υπογράμμισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα των Ενώσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι δοθεί οριστική λύση. Για τον λόγο αυτό δόθηκε τριετής παράταση, για να εξεταστεί ξανά το θεσμικό πλαίσιο, με την δέσμευση να ξανασυζητηθεί και να λήξει οριστικά το θέμα πριν το 2023.
Για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο Ν.2328/ 1995, έτσι ώστε να επικαιροποιηθούν οι ποσοστώσεις ανά κατηγορία μέσων, για το θέμα της διακίνησης των εφημερίδων ανέφερε ότι δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, ενώ για την καθυστέρηση εξόφλησης τιμολογίων των Δήμων προς τις εφημερίδες τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ αυστηρό στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ.
Τέλος, συμφωνήθηκε να ανοίξει άμεσα ένας θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για την δρομολόγηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!