Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός στους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, στη συχνότητα της ΕΡΤ1.
Ήταν μία κακή νύχτα για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι στο τραπέζι υπήρχαν η συμφωνία με αυτούς τους όρους ή η άτακτη χρεοκοπία, καθώς και το κάκιστο σχέδιο Σόιμπλε.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η συμφωνία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το τελεσίγραφο της 25/6 ήταν χειρότερο. Ειχε σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε 5 μήνες ξανά νέο μνημόνιο»
Θετικά: Καλύπτονται χρηματοδοτικές ανάγκες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες Δέσμευση για συζήτηση μες στο 2015 για το χρέος μετά το 2022.
Δεν έχουμε μείωση συντάξεων, έχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67.
Δεν είναι ορθολογική η σύνταξη στα 45 και 50.
Δεν είναι ορθολογικό να δίνεις σύνταξη στις μητέρες 15 χρόνια νωρίτερα, πρέπει να της δίνεις όμως 2 χρόνια άδεια.
Θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το 2020.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα. ΡΙζική αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού το 2016.
Η χώρα παίρνει 82 δισ., άρα πρέπει να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβαλλει η συμφωνία
Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί. Αλλά δεν είπα ποτέ ψέμματα.
Πριν από 10 μέρες είχαμε στο τραπέζι το πλήρες αδιέξοδο. Μας δίναν 18 δισ. για 5 μήνες και μετά νέα διαπραγμάτευση, ξανά νέα προαπαιτούμενα. Τώρα έχουμε πρόγραμμα σε βάθος 3ετίας.
Για το δημοψήφισμα: Το έφτασα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί μέχρι και να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα. Εμείς τα κάναμε όλα όσα θεωρείται ότι μπορεί να κάνει μια χώρα. Δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ, κάναμε δημοψήφισμα. Εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Οταν είδαν ότι μπορεί να κερδίσει το “Ναι”, είπαν “σταματά η διαπραγμάτευση”. Οταν κέρδισε το όχι, ξαναμπήκαν στη διαπραγμάτευση, με σκληρή διάθεση.
Είχαμε απέναντι μας όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το εγχώριο παλιό κατεστημένο, τη συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ
Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού απέναντι στην αντίδραση της Ευρώπης.
Η σύγκρουση δεν είναι 18 προς 1. (…) Στο Ευρ. Κοινοβούλιο διαπίστωσα ποσο βαθιά είναι η ρήξη για το μέλλον της Ευρώπης. Το ΕΛΚ θέλουν να βαθύνει η διαφορά βορρά-νότου. Οι ακραίοι δεξιοί έχουν την ίδια αποψη στο τέλος με τον Σόιμπλε. Σοσιαλδημοκρατία έως Πράσινους βλέπουν ότι η Ευρώπη έχει λοξοδρομήσει.
Για τις αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ: Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διατηρήσω κόμμα και ΚΟ ενωμένη. Από την άλλη πρέπει να αποφασίσει ο καθένας ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί, αυτό που θέλει να μείνει η κυβέρνηση ή να την ρίξουν.
Δεν είναι success story η συμφωνία, δεν θα πω ό,τι έλεγαν οι προηγουμένοι. Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν. Ας μου πουν, από δεξιά ή αριστερά, ποια ήταν πιο αριστερή λύση. Ποιες ήταν οι επιλογές στο και 5′ που φτάσαμε. Η μια ήταν αυτή που φτάσαμε, νομιζω θα την έκανε ο καθένας με κριτήριο το συμφέρον των ασθενέστερων τάξεων.
Δεν εχουμε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουμε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ Θα εξαϋλώνονταν οι καταθέσεις. Θα υποτιμούνταν το νόμισμα, οι συνταξιούχοι με 800€ που θα γίνονταν 800 δραχμές, θα πέρναγαν 3 μέρες, όχι μήνα.
Δεν απαντάω σε πρόσωπα, απαντάω σε απόψεις.
Ο Σόιμπλε είχε πει στον Βαρουφάκη για το σενάριο συναινετικής εξόδου από την ΕΕ. Όταν μου το είπε (Μάρτη-Απρίλη), επικοινώνησα με την Ανγκελα Μέρκελ, της είπα ότι παλεύω εντός ευρώ για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας.
Με συναινετική έξοδο, θα ήμασταν και με μνημόνιο και εκτός ευρώ.
Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Δεν βαζω το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν, ο καθένας τοποθετείται με βάση τα δεδομένα.
Ασφάλεια ιδεολογικής καθαρότητας δεν υπάρχει σε συνθήκες κρίσης. Δεν είναι στην κουλτούρα του δικού μας κόμματος, ούτε στη δική μου, οι διαγραφές. Υπάρχουν όργανα και διαδικασίες. Υπάρχουν όργανα που το κάνουν αυτό.
Δεν θα βγάλω 3ετές μνημόνιο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εχουμε βαθύτατες διαφορές.
Θα ασχοληθώ μετά με τις εσωκομματικές διαφορές, προέχει να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη.
Για τον Γ. Βαρουφάκη: Η στοχοποίηση και πολεμική εις βάρος του έγινε επειδή έδωσε δυναμική στη διαπράγματευση.
Εγιναν λάθη, είναι προφανές, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη.
Είναι προφανές ότι κάποιος που είναι εξαίρετος οικονομολόγος δεν κανει απαραίτητα για πολιτικός, που πρέπει π.χ. να συγκρατείται
Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Για όσους λένε για δόλο, λένε ανοησίες. Τα κινητρά του ήταν να υπερασπιστεί μια εθνική προσπάθεια.
Ο Γ. Βαρουφάκης κρίνεται και για όσα έκανε και για όσα κάνει. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων του.
Υπήρχε πολιτικό σχέδιο από την πλευρά των εταίρων, δεν επηρεάζονταν από τη στάση του υπ. Οικονομικών ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!