Απάντηση στο ερώτημα για το Πάσχα φαίνεται ότι έχει βρει η κυβέρνηση καθώς η πλάστιγγα γέρνει προς έναν εντός των τειχών ελεγχόμενο εορτασμό, διαψεύδοντας προσδοκίες για εκδρομή στην εξοχή και όχι μόνο.
Μετά την σε «καλό κλίμα» συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το ζήτημα της τέλεσης των λειτουργιών από τις εκκλησίες έκλεισε και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και αύριο Τρίτη.
Εκεί που φαίνεται ότι κατέληξαν Εκκλησία και Πολιτεία είναι η Θεία Λειτουργία της Ανάστασης να γίνει στις νωρίς το βράδυ.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ανάσταση θα γίνει στις 21:30 το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται και η περιφορά του Επιταφίου να γίνει νωρίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή.
Πληροφορίες θέλουν η Ανάσταση να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εξωτερικά και πέριξ των ναών.
«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
Έτσι, προϊδέασε γι’ αυτό που λίγο πολύ είχε διαφανεί ήδη από το Σαββατοκύριακο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέφερε ότι στόχος είναι “να ανοίξουμε για τα καλά” μετά το Πάσχα.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν θα ανοίξουν και οι επίδοξοι εκδρομείς θα πρέπει να κάνουν ακόμα λίγο υπομονή πριν βρεθούν στην εξοχή.
Το Πάσχα στην πόλη ίσως φυσικά να μην αφορά όλους, καθώς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε νωρίτερα ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να εξεταστεί, είναι να μπορεί κάποιος να πάει για Πάσχα σε περιοχή που διατηρεί δεύτερη κατοικία, εφόσον βρίσκεται επιδημιολογικά στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του.
Όπως εξήγησε, άλλο είναι να πάμε με τις οικογένειές μας να κάνουμε Πάσχα και άλλο είναι να κάνουμε εκδρομές με παρέα σε διάφορες περιοχές.
Πληροφορίες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, θέλουν το Πάσχα να ακολουθεί το παράδειγμα των Χριστουγέννων. Εξετάζεται, δηλαδή, να επιτραπεί ο εορτασμός με ακόμη μία οικογένεια ή λίγους φίλους.
Αν αυτό το σενάριο επικρατήσει, τότε οι μετακινήσεις θα γίνονται με μήνυμα στο 13033 και κωδικό 6, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αποκλείεται να επεκταθεί μετά τις 21:00.
Και μπορεί η πλειονότητα των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Open να δήλωνε σε ποσοστό 62% υπέρ των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα, ωστόσο, αρκετοί είναι οι επιδημιολόγοι οι οποίοι απαντούν όχι.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Καθηγητή Παθολογίας Αχιλλέα Γκίκα, ο οποίος υπογράμμισε: «Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα». Η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα ενώ θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επανέλαβε πως είναι αρνητικός στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή και προτιμά «να μην το ρισκάρουμε».
Σε μία πιο αυστηρή τοποθέτηση, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!