Με ντοκιμαντέρ για αγριογούρουνα από το National Geographic, πίτουρα και ένα όπλο εκτόξευσης αναισθησιογόνων σφαιρών, συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα στήσει καρτέρι στο αγριογούρουνο που τις τελευταίες νύχτες κάνει βόλτες σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Με οδηγό τα ντοκιμαντέρ του National Geographic, μπόλικα πίτουρα και ένα όπλο εκτόξευσης αναισθησιογόνων σφαιρών ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται για την επιχείρηση εντοπισμού του αγριογούρουνου που ανενόχλητο κυριολεκτικά κάνει βόλτες στο κέντρο της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης μιλώντας στο Sputnik για τον απρόσμενο επισκέπτη που τις τελευταίες νύχτες έχει θεαθεί να κάνει βόλτες σε κεντρικότατα σημεία της Θεσσαλονίκης όπως στην πλατεία Αριστοτέλους, το λιμάνι και τα Λαδάδικα, τόνισε ότι για την προσπάθεια εντοπισμού του θα χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις που έλαβε βλέποντας ντοκιμαντέρ για τα αγριογούρουνα από το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο που ασχολείται επισταμένα με το περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο προκειμένου να στήσουν σωστά την τροφή του για να το αναγκάσουν να εμφανιστεί.
«Στο National Geographic έχω δει ακριβώς πώς κινούνται και τι κάνουν. Θα βάλουμε πάρα πολύ τροφή σε ένα σημείο, εκεί στα Λαδάδικα, αυτό θα τη μυρίσει και θα το περιμένουμε να εμφανιστεί. Μία ώρα, δύο, τρεις ώρες; Δεν υπάρχει περίπτωση, θα εμφανιστεί γιατί θα μυρίσει την τροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας ότι η τροφή που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι άφθονο πίτουρο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «πρόκειται για ένα ζώο» το οποίο κατέβηκε στην πόλη από το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου όπου «υπάρχει μεγάλος πληθυσμός αγριογούρουνων».
«Πιστεύω ότι ήρθε αναζητώντας τροφή, καθώς στο δάσος υπάρχει μεγάλος πληθυσμός αγριογούρουνων και ίσως δεν βρίσκει να φάει. Επίσης σημαντικό ρόλο για να κατεβεί στο κέντρο έπαιξε και η ερημοποίηση των δρόμων εξαιτίας του περιορισμού της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 που ήταν πριν και τώρα είναι από τις 11:00 το βράδυ» είναι η εκτίμησή του.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη στείλει αίτημα στην αστυνομία και το δασαρχείο προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του να προμηθευτούν το ειδικό όπλο για τις σφαίρες αναισθησίας και το οποίο, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, «θα αγοραστεί από το εξωτερικό και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, καθώς στην πόλη μας τα καταστήματα πώλησης όπλων δεν το διαθέτουν».
Έτσι τις επόμενες ημέρες και αφού αγορασθεί το σχετικό όπλο, μια ομάδα αποτελούμενη «από κτηνίατρο, αστυνομικό και υπάλληλο του Δήμου», αλλά και τον ίδιο τον αντιδήμαρχο θα τοποθετήσουν την τροφή και θα στήσουν καρτέρι για να εντοπίσουν το αγριογούρουνο και να το αναισθητοποιήσουν.
«Μετά την αναισθητοποίηση θα το μεταφέρουμε στο φυσικό του περιβάλλον δηλαδή στο Σέιχ Σου όπου και θα το αφήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης σημειώνοντας όμως ότι το δασαρχείο θα πρέπει να φροντίσει να γίνουν παρεμβάσεις «όπως μικρές περιφράξεις στα σημεία καθόδου των αγριογούρουνων για να μην φτάνουν στον αστικό ιστό».
Ο ρόλος της καραντίνας
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Ελένη Τζήκα, ο απρόσμενος επισκέπτης μπορεί να είναι αμιγώς αγριογούρουνο, μπορεί να είναι ένα ημίαιμο «δεσποζόμενο το οποίο κάποια στιγμή διέφυγε στο περιβάλλον» ή ακόμα να είναι «κάποια διασταύρωση» αγριογούρουνου με δεσποζόμενο.
Όμως ποιο από τα τρία ενδεχόμενα ισχύει «δεν μπορούμε να το πούμε βλέποντας το φαινοτυπικά» ξεκαθάρισε η κα Τζήκα.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ ανέφερε ότι οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων και των υβριδίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη είναι μεγάλοι και το φαινόμενο εμφάνισής τους σε περιαστικά ή και αστικά κέντρα είναι σύνηθες. Οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές:
«Είναι πιο ήρεμα και δεν φοβούνται τον άνθρωπο. Ίσως γιατί έχουν έρθει πολλές φορές σε επαφή με τον άνθρωπο, είτε γιατί τα ενδιαιτήματά τους (σ.σ. το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπαράγεται ένα είδος) βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είτε γιατί ο άνθρωπος πηγαίνει πιο εύκολα στους χώρους που ζουν όπως σε ένα δάσος» εξήγησε.
Η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου σε πόλεις.
«Στις περιόδους της καραντίνας είδαμε φαινόμενα όπως στη Βενετία που εμφανίστηκαν δελφίνια ή πουλιά που είχαν δεκαετίες να εμφανιστούν σε πόλεις, γιατί είναι λιγότερη η κίνηση λιγότερη η ανθρώπινη μετακίνηση. Είναι πιο εύκολο λοιπόν τα ζώα να βρεθούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και το περιστατικό με το συγκεκριμένο ζώο ήταν πολύ αργά το βράδυ που δεν υπήρχε κυκλοφορία. Τα ζώα αυτά έλκονται από την εύκολη τροφή όπως τα απορρίμματα. Επομένως είναι μια πλειάδα παραγόντων που βοηθούν να βλέπουμε μέσα σε κατοικημένες περιοχές τέτοιου είδους ζώα» σημείωσε η κα Τζήκα υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιου είδους ζώα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Πριν λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε στην Άνω Τούμπα, στην Καλαμαριά, στην Πυλαία και κατ’ επανάληψη στο Πανόραμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βλέπουμε».
Η κα Τζήκα επισήμανε ότι η παρουσία των αγριογούρουνων ελλοχεύει κινδύνους για ατυχήματα όπως αυτοκινητιστικά, αλλά και επίθεσης εάν αισθανθούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και για τον λόγο αυτό συμβουλεύει σε περίπτωση που βρεθούμε με το ζώο «να αποχωρήσουμε ήρεμα και να ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές».