Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του οποίου θέτουν τα εργατικά συνδικάτα επί ποδός, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.
Σημεία αιχμής αποτελούν το 8ωρο που θα μπορεί να γίνεται 10ωρο ανά ημέρα με ατομική σύμβαση και αναπλήρωση με ρεπό, άδεια η μείωση ωραρίου άλλη μέρα με ορίζοντα 6μήνου, καθώς και η αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες ανά έτος.
Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου, τονίζει ότι δεν αλλάζει το 40ωρο / εβδομάδα αλλά η κατανομή του, ενώ σημειώνει ότι άλλο διευθέτηση ωραρίου και άλλο υπερωρίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι σημαντικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου είναι :
- Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» – υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής
- Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή
- Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος
- Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών
- Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
- Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε διανομή φαγητού (delivery) και κούριερ.
- Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων
- Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.