Με αισιοδοξία έγινε η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Με πληρότητα έως 70%, και με την εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων προστασίας, συνολικά 40 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να καταπλεύσουν σε 45 ελληνικούς προορισμούς, δίνοντας οικονομική ανάσα στις τοπικές οικονομίες.
Με αυστηρά πρωτόκολλα, υποχρεωτικά τεστ σε πληρώματα και επιβάτες και λειτουργία στο 70% άνοιξε η κρουαζιέρα.
«Πριν την επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις. Οι επιβάτες και το προσωπικό θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Απαιτείται και PCR τεστ 72 ωρών πριν την επιβίβαση» είπε ο Τζουζέπε Μοσκέλα, διευθυντής του κρουαζιερόπλοιου Celebrity Apex.
Τα πρωτόκολλα είναι αυστηρά. Η μάσκα είναι απαραίτητη κατά τη μετακίνηση σε όλους τους χώρους έκτος από τα γυμναστήρια, τις πισίνες και φυσικά τους χώρους εστίασης.
Με περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες το χρόνο, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας παγκοσμίως. Φέτος περίπου 40 κρουαζιερόπλοια θα πλεύσουν στα ελληνικά νησιά, προσεγγίζοντας 45 λιμάνια.
«Είκοσι εταιρείες κρουαζιέρας τουλάχιστον, πρόκειται να κάνουν δρομολόγια φέτος στην Ελλάδα εκ των οποίων 15 θα κάνουν home port στην Ελλάδα, το οποίο είναι κάτι το μοναδικό» ανέφερε η Μαρία Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών κρουαζιέρας Αν. Μεσογείου CLIA.
Η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία πριν την πανδημία άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα, προσφέροντας σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας.
«Φέτος, ενώ η αρχή το 2021 ήταν λίγο μουδιασμένη, δείχνει δείγματα επανεκκίνησης και σε αυτή την επανεκκίνηση η Ελλάδα είναι το επίκεντρο της κρουαζιέρας για τη Μεσόγειο» δήλωσε ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.
«Το 50% της κρουαζιέρας που γίνεται φέτος όπως ως τώρα έχει προγραμματιστεί θα γίνει στην Ελλάδα. (…) Η κρουαζιέρα δίνει πολύ περισσότερα όταν ξεκινάει από μια χώρα, διότι έρχεται με το αεροπλάνο ο πελάτης, μένει μερικές ημέρες σε ξενοδοχείο και ύστερα κάνει την κρουαζιέρα του, πράγμα ουσιαστικό για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Παρακολούθησης για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο με έδρα την Ελλάδα, προωθούν από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Ανάστατη η τουριστική βιομηχανία στη Βρετανία από την «πράσινη» λίστα
Αντιμέτωπη με την έντονη αντίδραση της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας αλλά και τους πολίτες βρίσκεται η κυβέρνηση Τζόνσον. Αιτία, ο αποκλεισμός από την «πράσινη λίστα» των πιο δημοφιλών προορισμών για διακοπές, που δεν είναι άλλες από τις χώρες της Μεσογείου. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της Πορτογαλίας, που από την «πράσινη» ζώνη πέρασε αιφνιδιαστικά στην «πορτοκαλί».
«Αφενός η θετικότητα στην Πορτογαλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία, αφετέρου υπάρχει ένα είδος «μετάλλαξης του Νεπάλ» της αποκαλούμενης Ινδικής παραλλαγής που έχει εντοπιστεί» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι τουρίστες που ανυπομονούσαν για λίγες μέρες κάτω από τον Μεσογειακό ήλιο.
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι τουριστικοί πράκτορες που ακυρώνουν ήδη οργανωμένες εκδρομές, ενώ σε απόγνωση είναι οι απασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία που κάνουν λόγο για «δεύτερο χαμένο καλοκαίρι».
Και ενώ οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν θέσεις και πτήσεις επιστροφής από Πορτογαλία για τους επιβάτες που σπεύδουν να γυρίσουν πριν από τα ξημερώματα της 8ης Ιουνίου για να γλιτώσουν την δεκαήμερη καραντίνα και τα έξοδα νέων τεστ, φημισμένα ισπανικά θέρετρα που στηρίζονται έως και κατά 70% στον βρετανικό τουρισμό άνοιξαν και ακόμα περιμένουν…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!