Ενώ η Επιχείρηση Ελευθερία προχωρά με γοργούς ρυθμούς είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% περίπου του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και πάνω από το 20% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Παρ’ όλα αυτά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά παντού με τους ίδιους ρυθμούς.
Ανησυχητικά χαμηλή είναι η προσέλευση των πολιτών της Σάμου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των εμβολιασμών που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν μέχρι και τις 9 Ιουνίου.
Ποιες περιοχές προηγούνται και ποιες “αρνούνται” να εμβολιαστούν
Στον παρακάτω χάρτη από το covid19.gov.gr, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν προχωρήσει αρκετά με τους εμβολιασμούς του πληθυσμού και ποιες έχουν μείνει πίσω.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, οι πέντε περιοχές με τη χαμηλότερη κάλυψη είναι οι Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα.
Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας. Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
“Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Πρωταθλητές στην κούρσα του εμβολιασμού αναδεικνύονται τα νησιά, με το 40% των ενήλικων κατοίκων να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 27% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Πρώτη στον εμβολιασμό έρχεται η Κύθνος, ενώ Λευκάδα, Θάσος, Πάρος, Μύκονος και Σαλαμίνα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στα ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πανδημία πιθανώς οδηγείται σε ύφεση. Ωστόσο, οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφονται σε μια σειρά περιοχές, όπως Ρόδο, Κατερίνη, Νάξο, Καλαμάτα, δείχνουν πως η πορεία παραμένει εύθραυστη.
Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικία.
Σύμφωνα με “Τα Νέα”, πρωταθλήτρια ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 75-79, με ποσοστό 78,5%, ενώ ακολουθούν οι 70-74 με 71,68%. Έπονται με χαμηλότερο ποσοστό οι 65-69 ετών με 69,75 % και οι 80-84 με 67,40%.
Όσον αφορά τους νέους, φαίνεται πως είναι αυτοί που οδηγούν την κούρσα των εμβολιασμών. Οι 40-44 κατά 27,85% έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 22,83% έχουν ήδη κλείσει ραντεβού, με το σύνολο να ανέρχεται σε 49,02%.
Σχετικά με τους 45-49 ετών, το 35,51% έχουν κάνει μία δόση και το 22,31% έχουν ήδη κλείσει ραντεβού, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 57,82%. Να σημειωθεί ότι πρόκειται και για πολλούς εμβολιασμούς με AstraZeneca, για την οποία μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.
“Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις”.
Το “ροκάνισμα”, όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.
Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, “θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας”, τόνισε ο καθηγητής.
Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!