Σε μία ακόμη αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ προχώρησε η διοίκηση της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον στα 90,4 δισ.
Η αύξηση θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, καθώς η Αθήνα ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ενώ η ΕΚΤ, ήδη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει και στην ψήφιση – σήμερα – της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD).
Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει τον ELA κατά το ίδιο ποσό, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διοίκησή της ακολουθεί την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς προτιμά να περιμένει πρώτα η Αθήνα να εφαρμόσει τις «υποχρεώσεις» της και κατόπιν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι, εάν όλα φυσικά ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία και υπάρξει τελική συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, η διοίκηση της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το «κούρεμα» αυτό αλλά θα το πράξει από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του Bloomberg, το 59% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA.
Παράλληλα το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%). Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!