Περισσότεροι από 180 σεισμοί μεγέθους από 1,1 Ρίχτερ έως και 3,3 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί μετά το σεισμό των 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Κυριακής στη Θήβα με τους κατοίκους να μένουν και χθες ξάγρυπνοι.
Οι ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών από την Κυριακή έχουν ζητήσει χρόνο προκειμένου να παρακολουθήσουν το φαινόμενο των πολλαπλών ασθενών σεισμικών δονήσεων που από το Σάββατο το μεσημέρι έχει δημιουργήσει φόβο στους κατοίκους της Θήβας. Το ερώτημα το οποίο αναμένεται να απαντηθεί τα επόμενα 24ωρα είναι αν αυτή η έντονη σεισμική δραστηριότητα αποτελεί σμήνος μικρών σεισμών ή προάγγελο ενός ενδεχόμενου ισχυρού σεισμού.
Οι ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα από την Κυριακή τοποθέτησαν 7 νέους σεισμογράφους περιμετρικά της πόλης και παρακολουθούν το φαινόμενο που για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί ασυνήθιστο, όχι όμως και για τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα οι ερευνητές παρατηρούν και τη μεταβολή στη στάθμη της Υλίκης για το εάν θα μπορούσε να είναι πηγή της σεισμικότητας, όπως ανέφερε σε ερώτηση ενός διαδικτυακού του ακολούθου, αλλά και όλα τα σεισμολογικά σενάρια.
Επισήμανε ωστόσο ότι: «ο ρυθμός της σεισμικότητας παράγει τέσσερις με πέντε σεισμούς την ώρα μέχρι στιγμής. Προσπαθούμε να εξετάσουμε την πηγή αυτής της σεισμικότητας δηλαδή αν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία η αν πρόκειται για μια συνηθισμένη μικροσεισμική ακολουθία που θα σβήσει σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζεται πολλή δουλειά και πολλά δεδομένα που αύτη στιγμή συλλέγουμε από τους επιπλέον σεισμολογικούς σταθμούς που εγκαταστήσαμε την Κυριακή στην περιοχή».
Αυτό που προβληματίζει τους κατοίκους είναι τι γίνεται με τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων σεισμικών δονήσεων. Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς οι συνεχείς ασθενείς σεισμικές δονήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ακίνητο, αλλά λόγω του πολύ μικρού μεγέθους που έχουν αυτή τη στιγμή στη Θήβα είναι μέσα στα ελαστικά όρια της κατασκευής και σύμφωνα με τον κανονισμό. Ωστόσο, και ειδικά αν το σπίτι είναι αρκετά παλιό, θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να κοιτάξει εάν υπάρχουν βλάβες στα δομικά στοιχεία και κυρίως στα υποστυλώματα και αν παρατηρήσει κάτι να καλέσει κάποιον μηχανικό.
Ο Δρ. Παναγιώτης Καρύδης, πολιτικός μηχανικός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε σχετικά: «Το μέγεθος δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην καταστροφική αποτελεσματικότητα ενός σεισμού, αλλά το βάθος του σεισμού της εστίας δηλαδή κατά πόσο κοντά είναι στην κατοικημένη περιοχή. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα το 1972 σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Άγιο Βασίλη έξω από το Ρίο ήταν η αιτία να καταρρεύσει μια πολυκατοικία και να πάθουν ζημιές μερικά σπίτια καινούργια που ήταν γύρω γύρω. Αυτό έγινε γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν σχεδόν από κάτω από την πολυκατοικία και σε μικρό εστιακό βάθος από το κτίριο.
Στην περίπτωση της Θήβας, πιστεύω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα τα οποία είναι αθροιστικά. Γιατί τα κτίρια έχουν μνήμη και μπορεί αυτά εκεί στη Θήβα να έχουν καταγράψει πάνω τους έναν παλαιότερο σεισμό και αν δεν έχουν γίνει σωστές επισκευές τώρα αυτές οι συνεχείς δονήσεις προσθέτουν τις επόμενες καταπονήσεις. Βέβαια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις εκτός του ότι αποβάλλουν σταδιακά ενέργεια εάν προκαλέσουν μια ρωγμή για παράδειγμα τότε ο ιδιοκτήτης θα την δει και θα μπορεί να απευθυνθεί σε έναν πολιτικό μηχανικό ώστε να την ελέγξει. Γιατί εάν επαναλαμβάνω εάν δημιουργηθεί κάποια ρωγμή αυτή θα προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη ότι «εδώ έχεις πρόβλημα λάβε τα μέτρα σου, σε αντίθεση με το απρόοπτο του μεγάλου σεισμού. Γιατί εάν γίνει μεγάλος σεισμός δεν έχομε αυτή την προειδοποίηση. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Θήβα».
Ο κ. Καρύδης τονίζει ότι εάν κάποιος κάτοικος της Θήβας παρατηρήσει κάτι στο ακίνητό του τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε έναν πολιτικό μηχανικό. «Συνιστώ στους κατοίκους της Θήβας, να ρίξουν μια ματιά στο σπίτι τους. Άλλωστε ο κάθε ιδιοκτήτης ξέρει πάρα πολύ καλά την ιστορία της κατοικίας του».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!