Τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω των περιορισμών που επιβάλουν τα capital controls έδωσε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς. Προανήγγειλε τη σύνταξη ενός “οδικού χάρτη” «για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής»
Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση.
Όπως είπε πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στον αριθμό των μηνιαίων εισαγωγών που έκανε η οικονομία σε περίοδο προ κρίσης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αυξηθεί από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών για να εκτρέψουμε όλες τις παρενέργειες απο την επιβολή των capital controls». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25-30 % των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Στη σύσκεψη μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των ανθρώπων της αγοράς προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι για το θέμα των επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών που συζητείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των επιταγών.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι από το κλείσιμο των τραπεζών το κόστος για την αγορά υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. «Ευελπιστώ όμως”, πρόσθεσε, “ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε μετά τις θερινές άδειες του Αυγούστου να μη θρηνήσουμε περισσότερα λουκέτα».
«Το ταχύτερο που θα επιστρέψει στην κανονική ροή η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι δεν θα ανησυχούν για τις δουλειές τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας. «Ήταν πολύ καθησυχαστικές οι δηλώσεις του υπουργού και του διοικητή της ΤτΕ, ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπόμενων εισαγωγών αυξάνεται. Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. την ημέρα για εισαγωγές, ποσό που λόγω των capital controls έχει πέσει πολύ χαμηλότερα.».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη η άνοδος του ύψους του ορίου των εγκρίσεων από τις τράπεζες από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ εξυπηρετεί πλέον το 70% των επιχειρήσεων προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα».
Ο ΓΓ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος συμπλήρωσε ότι ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους παράγοντες της αγοράς ότι δεν υπάρχει θέμα bail in.
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τραπεζική λειτουργία, πρέπει να δούμε τα προβλήματα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τι γίνεται με τις επιταγές που ήταν ένας άτυπος δανεισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Να προσέξουμε να μη χαθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.