Έλληνες όλου του κόσμου, από όλες τις ηπείρους, Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία, Αφρική, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και αντιπρόσωποι των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων, αντάμωσαν στην Αθήνα και διαδικτυακά την Κυριακή 1.8.21 και γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια ένωσης, συνεργασίας και κοινής πορείας των Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων πήρε σάρκα και οστά και αναμένεται να αποτελέσει έναν πυλώνα εξέλιξης και συσπείρωσης της παγκόσμιας ομογένειας. Αλλά και μια δυνατή γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεγγύης με την πατρίδα, που πάντα έχουν στο μυαλό τους και στην καρδιά τους οι απόδημοι.
Το συνέδριο τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το Παγκόσμιο Συνέδριο έλαβε χώρα στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ με υβριδική μορφή, δηλαδή με φυσική παρουσία όσων ατόμων επιτρέπονταν λόγω των υγειονομικών περιορισμών και τα υπόλοιπα συμμετείχαν διαδικτυακά.
Το συνέδριο παρουσίασε και συντόνισε με απόλυτη επιτυχία με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο η κ. Νατάσσα Βησσαρίωνος (Δημοσιογράφος της «Φωνής της Ελλάδας» του παγκοσμίου ραδιοφώνου της ΕΡΤ), γνώστρια των θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» κ. Διαμαντής Γκίκας καλωσόρισε τους συνέδρους και κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου. Στη συνέχεια παρουσίασε τους σκοπούς του ΠΣΕΕΟ που μεταξύ άλλων είναι: η συσπείρωση και ο συντονισμός των ανά τον κόσμο τριτοβάθμιων παγκοσμίων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των πέντε ηπείρων σε ένα συμβούλιο που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια, η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών του που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας και της ελληνικής ιστορίας, καθώς και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα αποτελεί τρανή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση» καθώς και ότι «οι εθνικοτοπικές οργανώσεις διατηρούν άσβεστο και ενδυναμώνουν τον δεσμό που τους συνδέει μεταξύ τους και με την μητέρα πατρίδα, η οποία είναι περήφανη για τα κατορθώματα της δεύτερης Ελλάδας που ζει και προκόβει στο εξωτερικό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ απέστειλε χαιρετισμό αναφέροντας ότι «η ιδρυτική διακήρυξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων είναι γεγονός μείζονος σημασίας και σηματοδοτεί μια νέα πιο δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, τότε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος σημείωσε ότι «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι μαζί σας αυτή τη στιγμή κατά την οποία Έλληνες από κάθε γωνιά του κόσμου, από τις πέντε Ηπείρους, βρίσκονται στην Ελλάδα για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας στον τόπο των προγόνων τους. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς μια ιδέα που συνελήφθη το 2019, σήμερα υλοποιείται: Το πρώτο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων είναι μια πραγματικότητα».
Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ο οποίος υπογράμμισε ότι «Σήμερα εδώ εσείς, εκπρόσωποι των εθνικοτοπικών οργανώσεων όλου του κόσμου, σε αυτήν την επετειακή χρονιά με ιδιαίτερο βάρος, ξεκινάτε την παγκόσμια δικτύωσή σας. Αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γένους των Ελλήνων, όπως την εργατικότητα, την δημιουργικότητα, την φαντασία και κυρίως την εξυπνάδα, δημιουργήσατε, προκόψατε, ποτέ όμως δε ξεχάσατε και δεν ξεκόψατε από τις ρίζες σας. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας».
Χαιρετισμό έστειλαν επίσης οι: κ. Απόστολος Τζιτζικώστας (Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος), κ. Δημήτριος Παπαστεργίου (Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος), κ. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας), κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ), κ. Μάρα Μαρινάκη (Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), κ. Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας), κ. Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης), κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Βουλευτής Θεσσαλίας), κ. Κώστας Μαχαίρας (Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού ΕΡΤ) και κ. Γιάννα Τριανταφύλλη (Υποδιευθύντρια της «Φωνής της Ελλάδας»). Επίσης τις εγκάρδιες ευχές για την επιτυχία του συνεδρίου απέστειλε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.
Στη συνέχεια χαιρέτισαν οι πρόεδροι των Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), ο κ. Γεώργιος Αμαραντίδης (Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων), ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας), η κ. ΝίναΓκατζούλη (Συντονίστρια της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων), ο κ. Χρυσόστομος Δήμου (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού) και ο κ. Διαμαντής Γκίκας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»),στέλνοντας από κοινού ισχυρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης.
Ο κ. Χρυσόστομος Δήμου (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού) στην εισήγησή του με θέμα «Η ψήφος των Αποδήμων και η αναγκαιότητα από οικονομική χροιά» τόνισε ότι «Η καθολική παραχώρηση της δυνατότητας της ψήφου στους απόδημους θα είχε ως αποτέλεσμα την στρατηγική ενσωμάτωση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της διασποράς με στόχο και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη – παρουσιάζοντας πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και το μητροπολιτικό κέντρο. Περαιτέρω θα συνέβαλε στην εδραίωση μίας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης μεταξύ του κράτους και της διασποράς, προωθώντας έναν οδικό χάρτη για τη συμμετοχή της ομογένειας στην εθνική ανάπτυξη».
Ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών) στην εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος του εθελοντισμού στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρθηκε στα εξής: «Οι μηχανισμοί του κράτους και της οργάνωσης της πολύπλοκης και αγχώδους κοινωνίας μας δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενίοτε προκύπτουν. Ο ενεργός πολίτης συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της δικής του συμμετοχής, πέραν της κάθε πολιτικής ή κυρίως πολιτικάντικης σκοπιμότητας, για την διατήρηση της περιβαλλοντολογικής ισορροπίας για παράδειγμα, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή και για την ανακούφιση ανθρώπων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Ο εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αλλάζει διαρκώς όψεις, περιεχόμενο και μεθόδους, ακολουθώντας κάθε φορά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας. Εμείς και όλοι οι συμπατριώτες μας που ασχολούνται και δραστηριοποιούνται σ’ αυτά ως εθελοντές, χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε, αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε, αλλά και να κάνουμε γνωστό τον Ελλαδικό πολιτισμό σ όλο τον κόσμο. Οι ελληνικοί σύλλογοι εκπληρώνουν ακούραστα το ανεκτίμητο έργο τους. Για τους Κρήτες, αλλά και για όλους τους Έλληνες οι Σύλλογοί μας αποτελούν εστία πολιτισμού, φάρο της παράδοσης και είναι μια αστείρευτη πηγή δυνατοτήτων προβολής και γνωριμίας με την πατρίδα μας και του πολιτισμικού της πλούτου».
Ο κ. Γεώργιος Αμαραντίδης (Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων) στην εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού στον 21ο αιώνα» τόνισε ότι «Υπάρχει άραγε απόδημος Έλληνας που δεν θα ήθελε να τραβήξει την κουρτίνα του μέλλοντος και να δει τι υπάρχει κρυμμένο πίσω από αυτήν; Πως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στοχάζεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του στο διεθνές περιβάλλον; Να διακρίνει ποιοι είναι οι οραματισμοί και οι στρατηγικοί της στόχοι στις επόμενες δεκαετίες για τον Ελληνισμό συμπεριλαμβανομένων και αποδήμων; Ποια τακτική θα ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους; Πως θα υλοποιείται η σύνδεση των Ελλήνων Πολιτών του Κόσμου και των απογόνων τους με την μητέρα πατρίδα; Πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η προσφορά της ελληνομάθειας και της ελληνικής παιδείας στους ελληνόπαιδες του εξωτερικού και όχι μόνο».
Ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας) ανέλυσε το θέμα «Συνεργασία ομογενειακών οργανώσεων» και έκανε προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας ομογενειακών οργανώσεων με φορείς του μητροπολιτικού ελληνισμού, μέσα από τη διάσωση και προβολή ιδιαίτερων εθνικοτοπικών πολιτιστικών στοιχείων. Τα κύρια σημεία είναι: η Ίδρυση φορέα με την Ονομασία «Ελληνική Ακαδημία Πολιτισμού και Παράδοσης» (ΕΑΠΠ) με σκοπό την διάδοση (και προώθηση) της ελληνικής ιστορίας, λαογραφικής (και παραδοσιακής) τέχνης, γλώσσας, πολιτισμού, φιλοσοφίας και τεχνών και ο οποίος θα είναι ο συνδετικός κρίκος του απανταχού Ελληνισμού με την Ελλάδα.
Αποκορύφωμα του συνεδρίου αποτέλεσε η αξιόλογη εισήγηση του καθηγητή κ. Βασιλείου Φθενάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα Εκπαιδευτικά Συστήματα του 21oυ αιώνα καθώς και στις προκλήσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βασίλειος Φθενάκης έχει αναπτύξει καινοτόμα προγράμματα για πολλά γερμανικά κρατίδια και θεωρείται ο κατ’ εξοχήν ρυθμιστής της εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Η ομιλία του ήταν από τις ωραιότερες στιγμές του συνεδρίου.
Τέλος πλήθος συνέδρων που συμμετείχαν διαδικτυακά και δια ζώσης τοποθετήθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους για σημαντικά θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία αποτυπώθηκαν και θα αποτελέσουν βάση για μελλοντικές δραστηριότητες.
Την αποφώνηση του συνεδρίου έκανε η κ. Φωτεινή Μίχου (Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου) συνοψίζοντας τα εξής: «Ολοκληρώθηκε αισίως το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο του ΠΣΕΕΟ και ευοδώθηκε το όραμα της ίδρυσης του παγκοσμίου αυτού οργάνου. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μια δεύτερη Ελλάδα απλωμένη σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Ένας Ελληνισμός που έχει πάντα στην καρδιά του την πατρίδα του, που θέλει να συμμετέχει στις εξελίξεις και που στέκεται δίπλα της σε κάθε δύσκολη στιγμή. Έλληνες περήφανοι πρεσβευτές της χώρας μας, στις χώρες που έχουν εγκατασταθεί και που καταβάλλουν έναν καθόλου εύκολο αγώνα για να διατηρήσουν και να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές το ελληνικό στοιχείο».
Ο κ. Διαμαντής Γκίκας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ») αποχαιρέτησε τους συνέδρους και απηύθυνε κάλεσμα εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων σε όλες τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εθνικοτοπικές οργανώσεις να ενσωματωθούν στην μεγάλη οικογένεια του ΠΣΕΕΟ.
Η ημερομηνία 1.8.21 που καθορίστηκε για την διεξαγωγή του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του ΠΣΕΕΟ δεν ήταν τυχαία και συμβολίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Οι σύνεδροι μετά το πέρας του συνεδρίου επισκέφτηκαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα όπου ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των ηρώων της επανάστασης του 1821. Την ώρα 18:21 της ίδιας ημέρας (Κυριακή 1/8/21) πραγματοποιήθηκε το αποκορύφωμα του εορτασμού, όπου οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι και όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονταν τραγούδησαν με υπερηφάνεια τον Εθνικό μας Ύμνο.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου είχε αναλάβει μία πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από τον κ. Διαμαντή Γκίκα (πρόεδρο), τον κ. Μιχάλη Μαγειρία, την κ. Φωτεινή Μίχου, την κ. Λίτσα Πισκερά και τον κ. Χρήστο Λαζαρίδη. Όλες οι εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς, από διάφορα σημεία της γης, ενώ η ομογενειακή εφημερίδα europolitis το αναμετέδωσε «ζωντανά».
Με εξαιρετική τιμή
Μανώλης Κουγιουμουτζής – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ
Χρυσόστομος Δήμου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Διαμαντής Γκίκας – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
Νίνα Γκατζούλη – ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Γιώργος Αμαραντίδης – ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Μιχάλης Μαγειρίας – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ