Δίμηνο «φωτιά» για φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά, καθώς η κυβέρνηση «κάνει ταμείο» για το 2021, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας και δρομολογεί τα επόμενα μέτρα του 2022. Σε αυτά θα περιλαμβάνεται και «αυτόματος» μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, όσο θα συνεχίζεται το άλμα των τιμών και στις αρχές του 2022 ακόμα.
Πιο αναλυτικά, από αυτήν σήμερα ενδεχομένως και για τους επόμενους 2 μήνες έως τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε αποφάσεις και ανακοινώσεις σε 4 μέτωπα:
· Επιδότηση ρεύματος: άμεσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες ανακοινώνεται νέα αύξηση στην επιδότηση λογαριασμών θέρμανσης. Μιλώντας το Σαββάτο στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα θέματα της ακρίβειας και ειδικά για το ρεύμα «θα δούμε τι θα χρειαστεί επιπλέον». Όπως είπε μάλιστα, οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος σημαίνει και επιπλέον έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα μέρος από τα οποία «θα επιστρέφουν στους καταναλωτές» μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επιδότηση 9 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, τον Οκτώβριο 18 ευρώ και τον Νοέμβριο αναμένεται πλέον να ανακοινώσει 24 ευρώ ή και παραπάνω.
· Επίδομα θέρμανσης: δεν ανοίγει ως την Τετάρτη τελικά η πλατφόρμα MyΘέρμανση, αλλά τέλη της εβδομάδος ή ως την Δευτέρα πιθανότατα. Και αυτό διότι την Πέμπτη θα κατατεθεί πρώτα η τροπολογία στη Βουλή με την οποία –όπως ανακοίνωσε ο ο.Σκυλακής- θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο κύκλος των δικαιούχων του αυξημένου πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι από εφέτος θα επιδοτούνται για αγορές πέλετ και ξύλων, οι κάτοικοι οικισμών με περισσότερους από 2.500 κατοίκους που ίσχυε ως τώρα. Το νέο όριο θα καλύπει πλέον και οικισμούς με έως πληθυσμό έως και 3.500 κατοίκους.
· Κοινωνικό μέρισμα: σε ένα μήνα περίπου σύμφωνα με τον κύριο Σκυλακάκη, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, θα κριθεί από τα ως τότε στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της Ανάπτυξης και των εισπράξεων εσόδων του 2021, εάν και εφόσον προκύπτει στο τέλος της χρονιάς κάποιος “δημοσιονομικός χώρος” για στοχευμένες παροχές της τελευταίας στιγμής. Στόχος είναι να ενισχυθούν ευπαθείς και ευάλλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πχ χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι, πέραν του διπλασιασμού του επιδόματος ΚΕΑ τον Δεκέμβριο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.
· Μειώσεις ΕΝΦΙΑ 2022: οι ανακοινώσεις δεν θα γίνουν έως την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο. Όπως είπε όμως ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξουν μειώσεις ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Και όχι μόνον λόγω της εντάξεως νέων περιοχών που εξαιρούνταν στον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας και του φόρου, αλλά και με μείωση των προβλεπομένων εσόδων στον προϋπολογισμό. Πριν την επίσημη εξαγγελία όμως, αναμένεται ότι θα προηγηθεί παρουσίαση και συζήτηση του μέτρου στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς (13 Ιανουαρίου).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!