Την ανάγκη τα σχολεία να ανοίξουν με μέτρα αοφαλείας και όχι υπερμετάδοσης του ιού τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη.
Συγκεκριμένα, η ΑΣΓΜΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παλινωδίες την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, ανοίγοντας τα σχολεία στις 10 Γενάρη χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων το 15ήμερο των διακοπών λόγω Χριστουγέννων, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αφουγκραστεί τις αγωνίες εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και επιμένει στη γνωστή συνταγή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοικτά παράθυρα. Ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για πρόσληψη του απαιτουμενου προσωπικού καθαριότητας, για ανάληψη δηλαδή από μέρους της της ευθύνης που της αναλογεί, αντίθετα προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη πύκνωση των μαθητών ανά τάξη με τις συγχωνεύσεις του Νοέμβρη.
Αλλά ακόμα και όσον αφορά την πρόληψη, πάλι φορτώνει στις πλάτες των γονιών όχι μόνο την ευθύνη διενέργειας self, rapid και μοριακών τεστ, αλλά και το κόστος για τα 2 τελευταία, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις στα τρόφιμα και το ρεύμα έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας.
Επιμένει η κυβέρνηση στη διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρά το ότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού, αλλά και παρά το ότι πρακτικά οδηγεί στη μη λειτουργία του σχολείου με χαρακτηριστικό παράδειγμα Λύκειο του Πειραιά που “λειτουργούσε” με 37 κρούσματα σε σύνολο 230 παιδιών.
Ως ΑΣΓΜΕ αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχή χρονιά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
• Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
• Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.
• Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία.
• Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας.
• Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει εδώ και τώρα τα παραπάνω αιτήματα.
Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν τα παραπάνω αιτήματά μας».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!