Αισιόδοξα μηνύματα από ειδικούς, που εκτιμούν πως ο κορονοϊός προχωρά προς αποκλιμάκωση και τελικώς θα πάμε σε ενδημικότητά του το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν άνω των 30.000, με την Τρίτη, μάλιστα, να καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ με περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά, επιστήμονες εκτιμούν πως πάμε προς αλλαγή του σκηνικού σε επόμενο χρόνο.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στο Mega, εξήγησε πως «τις τελευταίες 3 ημέρες έχουμε μια επιβράδυνση της ταχύτητας αύξησης της ‘Όμικρον», αλλά υπογράμμισε πως είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία.
Έκανε λόγο για κορύφωση περί τις 20 Ιανουαρίου, με τα κρούσματα να φτάνουν στα 53.000 και εκτίμησε πως – σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλη μετάλλαξη – «θα έχουμε αφήσει πίσω μας την Όμικρον, θα έχουμε δηλαδή χαμηλά κρούσματα γύρω στις 20 Φλεβάρη και θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά γύρω στις 20 Απριλίου».
Από πλευράς του, ο επιμελητής Α’ Πνευμονολόγος στο «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς έκανε λόγο για ενδημικότητα της COVID που προσφέρεται από τη μετάλλαξη Όμικρον και τη μειωμένη νοσηλεία που έχει, σε σχέση με τη Δέλτα.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να δίνουμε διαρκώς χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται, διότι έτσι διακυβεύεται και η περίπτωση εκείνη να κάνει μια ακραία μετάλλαξη που μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτική, αλλά πολύ περισσότερο νοσογόνος».
Εκτίμησε στον ΣΚΑΪ πως η «Ο» αποτελεί «ένα βήμα προς την ενδημικότητα του κορονοϊού» και δήλωσε αισιόδοξος πως την άνοιξη «θα είναι μια άνοιξη για όλες τις κοινωνίες».
«Βλέπουμε μια ταχύτατη, ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων και μολύνσεων. Προς το παρόν δεν βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις σκληρές εκβάσεις, όπως είναι οι νοσηλείες, είτε σε απλές κλίνες είτε στις ΜΕΘ, είτε στους θανάτους. Βλέπουμε αύξηση στις προσελέυσεις στα επείγοντα που έχουν τριπλασιαστεί ή τετραπλασιαστοί. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε 15 ημέρες. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΕΣΥ θα αντέξει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «φαίνεται ότι η Όμικρον προκαλεί ανάγκη για νοσηλεία μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη Δέλτα και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους».
«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα βήμα προς την ενδημικότητα, εάν κάνουμε και εμείς αυτό που πρέπει, αν εμβολιαστούμε. Είναι η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών» επέμεινε.
SOS από τα νοσοκομεία
Μέχρι να επέλθει αυτή η τόσο αναμενόμενη αποκλιμάκωση, όμως, τα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να φέρουν μεγάλο βάρος και η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.
Πλην των κενών λόγω αναστολών, πλέον υπάρχουν και δεκάδες νοσήσεις υγειονομικών που εντείνει το πρόβλημα.
Ενδεικτικό της κατάστασης ότι μόνο στην 1η ΥΠΕ νοσούν 698 υγειονομικοί. Στο σύνολο των 70-75 χιλιάδων υγειονομικών στη χώρα, το 4% (περίπου 3.500 άτομα) νοσεί από κορoνοϊό.
Γιατροί, μάλιστα, εμφανίζονται αντίθετοι και με την καραντίνα των πέντε ημερών που έχει οριστεί, κρίνοντας πως δεν είναι ασφαλής η λήξη της καραντίνας σε τέτοιο διάστημα.
«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πενθήμερη καραντίνα. Η απόφαση αυτή για τους υγειονομικούς είναι άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική. Είναι μια πιο «ευγενική» τοποθέτηση του να σου λέει κάποιος ότι δουλεύεις θετικός. Στην πέμπτη μέρα θεωρείσαι θετικός και έχεις μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Η απόφαση αυτή δεν έρχεται να απαντήσει σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας. Δεν θα αντέξει η αγορά με τη δεκαήμερα καραντίνα. Δεν έχει λογική να γυρνάει ο υγειονομικός που έχει νοσήσει να επιστρέφει την πέμπτη μέρα στα καθήκοντά του, και να κρατάς το συνάδελφο που είναι μη εμβολιασμένος σε αναστολή» επεσήμανε, χαρακτηριστικά στο Mega, η Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς», η οποία νοσεί.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!