Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα.
Το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., ετοιμάζει σαφάρι ελέγχων για τον εντοπισμό των παραβατών. Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, με τα πρώτα ειδοποιητήρια να καταφθάνουν στις πόρτες των ιδιοκτητών στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 250 ευρώ για τα δίκυκλα έως 1.000 ευρώ για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ξεπερνά το 1 εκατ., εκ των οποίων πολλά κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Παράλληλα, σημαντικά είναι τα διαφυγόντα κέρδη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιδίδονται σε διαδοχικούς ελέγχους για την επιβολή προστίμων και τη συνακόλουθη αύξηση των εσόδων στον κρατικό κορβανά. Εκτιμάται πως 70 εκατ. ευρώ «χάνονται» από τον φόρο των ασφαλίστρων λόγω των ανασφάλιστων οχημάτων.
Όπως έγινε γνωστό, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου άναψε το πράσινο φως ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος που έμεινε στα συρτάρια από το 2013.
Τι προβλέπει ο νόμος
Όσοι κατέχουν ανασφάλιστο όχημα έχουν περίπου 20 ημέρες περιθώριο να σπεύσουν να κλείσουν την εκκρεμότητα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά το πρόστιμο που θα συνοδεύει το ειδοποιητήριο.
Όσοι κατέχουν ανασφάλιστο όχημα έχουν περίπου 20 ημέρες περιθώριο να σπεύσουν να κλείσουν την εκκρεμότητα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά το πρόστιμο που θα συνοδεύει το ειδοποιητήριοΠαράγοντες της αυτοκίνησης που μίλησαν στο zougla.gr ανέφεραν ότι, παρόλο που οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλίστρων, αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και προτιμούν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση στον δρόμο παρά να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσό. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες μετά την κατάργηση της μηνιαίας παράτασης που ίσχυε από τη λήξη του ασφαλιστήριου συμβολαίου μέχρι την ανανέωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται παράλληλα να ελέγξουν μέσα από την ιστοσελίδα του www.hic.gr αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες μπορεί να έχουν πληρώσει, όμως το ασφαλιστήριο που έχουν στα χέρια τους να είναι πλαστό.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!