Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει πλέον το μεταναστευτικό ζήτημα για την Ελλάδα και παρόλο που κάθε φορά φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο, η πραγματικότητα τελικά είναι διαφορετική. Η κραυγή απόγνωσης από τα νησιά για την ολοένα και αυξανόμενα εισροή μεταναστών από την Τουρκία μοιάζει με φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δείχνουν ανήμπορα να συνεισφέρουν και να βρουν μια λύση.
Αποτέλεσμα του εκνευρισμού και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης είναι να βιώνουμε ντροπιαστικά για τη χώρα μας περιστατικά όπως αυτό που συνέβη στην Κω με πρωταγωνιστή αστυνομικό του νησιού που χωρίς υπάρχει λόγος -όπως φαίνεται- χαστούκισε μετανάστη, ενώ κράδαινε και μαχαίρι μπροστά από τους υπόλοιπους μετανάστες που βρίσκονταν στον χώρο.
Το περιστατικό αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Associated Press, Ντάλτον Μπένετ, «ανεβάζοντας» το μεσημέρι της Δευτέρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο εν λόγω αστυνομικός να χαστουκίζει τον μετανάστη, ενώ λίγη ώρα αργότερα είδε το «φως» της δημοσιότητας και το σχετικό βίντεο.
Στο υλικό που παρουσίασε ο Μπένετ φαίνεται καθαρά ο αστυνομικός να κρατά το μαχαίρι και να το κουνά απειλητικά προς την πλευρά των μεταναστών οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται προκειμένου να φύγουν από το νησί.
Ο ίδιος σχολίασε την φωτογραφία με πικρόχολο τρόπο: «Έλληνας Αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους, ενώ περιμένουν για τα χαρτιά τους. καλώς ήρθατε στην Κω».
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας, ο άντρας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχτηκε η διενέργεια κατεπείγουσας διοικητικής έρευνας, σχετικά με τις επίμαχες φωτογραφίες. Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι στιγμές έντασης όμως δεν λείπουν και από τα άλλα νησιά. Το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το λιμεναρχείο της Καλύμνου περίπου 200 μετανάστες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι δεν τους έχουν δοθεί ακόμη τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Οι αρχές ενημέρωσαν τους μετανάστες ότι το θέμα είναι γραφειοκρατικό και ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο πρόβλημά τους και εκείνοι με τη σειρά τους αποχώρησαν, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα ακούσουν τα ίδια.
Πενταπλασιάστηκαν οι μετανάστες το 2015
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ευκολότερα κατανοητό με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πρώτο επτάμηνο του 2015 συνελήφθησαν 156.726 μη νόμιμοι μετανάστες όταν ο αντίστοιχος αριθμός του 2014 ήταν 32.070! Μιλάμε συνεπώς για πενταπλασιασμό των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Ιουλίου. Την ίδια ώρα, στο ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές 727 διακινητές έναντι 637 του 2014.
Εκεί που πραγματικά τα νούμερα εντυπωσιάζουν είναι στην αλλαγή των σημείων εισόδου στη χώρα μας καθώς φέτος οι 126.250 μη νόμιμοι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 8.738. Από το σύνολο των μεταναστών η συντριπτική πλειονότητα 88.264 είναι από τη Συρία, οι 32.414 από το Αφγανιστάν, οι 9.445 από το Πακιστάν, οι 5.421 από το Ιράκ.
Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και από την ραγδαία αύξηση των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα. Οι ροές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς από τον Φεβρουάριο που εφαρμόστηκε η νέα μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας συνελήφθησαν περισσότεροι από 55.000 λαθρομετανάστες παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 469%. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές της χωράς όπως τα ακριτικά Δωδεκάνησα που η αύξηση εκτινάχθηκε στο 1251%.
Βοτανικός: Στον «αέρα» οι μετανάστες λόγω κλιματιστικών
Καθυστερεί λόγω… air condition η μετεγκατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως καθώς προέκυψε πρόβλημα με την προμήθεια των κλιματιστικών μηχανημάτων για τα κοντέινερ του Βοτανικού.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι η λύση της μεταφοράς των συσκευών από την Αμυγδαλέζα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς τα μηχανήματα αυτά πλέον δεν λειτουργούσαν.
Η υπόθεση έγινε «μπαλάκι» ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων με τους δύο φορείς να δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν σε προμήθεια νέων μηχανημάτων το κόστος της οποίας εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Οι υπεύθυνοι προβληματίζονται επίσης για το τι θα συμβεί σε περίπτωση νεροποντής καθώς στον χώρο του Βοτανικού θα χρησιμοποιηθούν και σκηνές του στρατού σε έναν χώρο που δεν έχει καμία υποδομή αντιπλημμυρικής προστασίας.