Πρωτιά για τη Μεγάλη Βρετανία, που από την ερχόμενη Πέμπτη (24/2) θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα επιτρέψει στους θετικούς στον κορονοϊό πολίτες της, να μην μπαίνουν σε καραντίνα.
Όσοι επομένως από την Πέμπτη μολύνονται από τον κορονοϊό θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα παντού ωσάν μη νοσήσαντες, να εισέρχονται στα καταστήματα, να κάνουν χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Εξέλιξη απρόσμενη και για πολλούς ειδικούς, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, απλώς «επικίνδυνη».
Σήμερα συσκέπτεται η Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, οπότε αναμένεται να συζητηθεί ενδελεχώς η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μέλος της Επιτροπής και γνωστή Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου όταν τη ρωτάμε να σχολιάσει το μέτρο, δυσανασχετεί: «Τι να σχολιάσω; Ο νοών νοείτο» αναφωνεί, παραπέμποντάς μας στις ανακοινώσεις της Επιτροπής.
Τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει μιλώντας στο Sputnik και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αποδίδοντας το μέτρο πιθανώς και σε πολιτικές σκοπιμότητες.
«Ο Τζόνσον ζει στον κόσμο του και δεν ξέρω κατά πόσο οι αποφάσεις που λαμβάνει βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα» υπογραμμίζει.
Με ποια κριτήρια, από επιστημονικής απόψεως, μπορεί να ανοίξει όντως τόσο πολύ η κοινωνία, ώστε να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανεξέλεγκτα παντού όσοι νοσούν με κορονοϊό;
«Αν ο πληθυσμός έχει πολύ υψηλό εμβολιαστικό status, αν είναι μικρές οι νοσηλείες και δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Μπορεί μια χώρα να “ανοίξει”, αλλά με μέτρα ασφαλείας, όπως οι μάσκες σε κλειστούς χώρους. Τα πάντα θα πρέπει να κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και να γίνονται σταδιακά» σημειώνει ο βραβευμένος πνευμονολόγος.
«Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο»
«Το να βγάλεις ανεξέλεγκτα έξω τους νοσούντες χωρίς καραντίνα δεν ξέρω πού μπορεί να οδηγήσει. Μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν έκρηξη κρουσμάτων» παραδέχεται ο κ. Λουκίδης.
«Πρέπει πάντα να κινούμαστε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Στην Ελλάδα έχουμε 20.000 κρούσματα ημερησίως. Τα οποία θα γίνουν 100.000 χωρίς καραντίνα των ασθενών του κορονοϊού. Πρέπει με σταδιακό τρόπο το επόμενο δίμηνο να δούμε πώς θα ανοίξουμε την κοινωνία. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι τελειώνει η πανδημία”, αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άλλη νοοτροπία στα θέματα Υγείας, τονίζει ο γνωστός πνευμονολόγος, έχοντας και ιδία εμπειρία από τις πρακτικές της χώρας, προσθέτοντας ότι το θέμα του πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία είναι «ζήτημα πολιτικής απόφασης τελικά: όπως εμείς που φτάσαμε τις μέρες καραντίνας στις 5, από 10, ενώ προηγουμένως ήταν 14. Είναι θέμα περίπλοκο η πανδημία και το πώς αντιμετωπίζεται και πρέπει να βασιζόμαστε στα επιδημιολογικά στατιστικά μοντέλα» επισημαίνει.
Εκτιμά ότι η Επιτροπή των Ειδικών, έχει μέλη με «σοβαρό επιστημολογικό υπόβαθρο» και «θα είναι πολύ προσεκτικοί στο άνοιγμα της κοινωνίας και στα μέτρα χαλάρωσης που θα εισηγηθούν το επόμενο διάστημα».
«Κάνουν ένα πείραμα – Μπορεί να το πάρουν πίσω»
«Κάνουν ένα πείραμα» συμπεραίνει για την απόφαση του Λονδίνου ο Λοιμωξιολόγος Πολύδωρος Τόφας.
«Και θα πάρουν τα ρίσκα τους. Αν φανεί ότι είναι επικίνδυνο, θα το πάρουν πίσω. Ο κόσμος κουράστηκε και με την Όμικρον δεν είναι γεμάτα τα νοσοκομεία, οπότε το ρίσκαραν».
Η Ελλάδα «δεν πρέπει καν να το σκεφτεί γιατί τα νοσοκομεία μας παραμένουν γεμάτα από ασθενείς της COVID-19» προσθέτει.
Το μέτρο της άρσης της καραντίνας για τους ασθενείς του κορονοϊού αρνείται να σχολιάσει άμεσα και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας.
«Τι να σχολιάσω όταν εμείς έχουμε απομονώσει αυτούς που έχουν κάνει το 50ο εμβόλιο και όχι το 51ο;» ρωτά δηκτικά ο καθηγητής. Επομένως, αν καταργείται η καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τιμωρητικό το ότι τίθενται εκτός κοινωνίας σε άλλες χώρες όσοι δεν έχουν κάνει το 51ο εμβόλιο».