Σύμφωνα με τις πρώτες μακροπρόθεσμες προγνώσεις και με αφορμή τον φετινό χειμώνα που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης καταγράφηκαν θερμοκρασίες αρκετά ήπιες για τα δεδομένα της εποχής, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μετεωρολόγων είναι στο πως θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ilmeteo.it. Μπορεί πραγματικά να είναι το θερμόμετρο όλων των εποχών;
Το πλέον αξιόπιστο αριθμητικό μοντέλο παγκόσμιας ανάλυσης καιρού είναι το ευρωπαϊκό ECMWF. Οι πρώτες λοιπόν ενδείξεις είναι αρκετά ανησυχητικές, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των ειδικών για ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται πολύ πιο πάνω από μεσοπρόθεσμο μέσο όρο από τις αρχές Ιουνίου, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, εξαιτίας της εδραίωσης του αφρικανικού αντικυκλώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να έχουμε όλο και πιο συχνά την επίσκεψη των θερμών αέριων μαζών από την Βόρεια Αφρική τόσο στην Ιταλία, όσο και στις βαλκανικές χώρες. Άλλωστε τον τελευταίο καιρό το έχουμε διαπιστώσει, αφού το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά για την Ευρώπη, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τον υδράργυρο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Θα γίνει όμως φέτος το ίδιο;
Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει σημαντικά ώστε να έχουμε όλο και πιο συχνά επίμονους και αρκετά ισχυρούς καύσωνες στην Ιταλία αλλά και συνολικά στη Μεσόγειο. Μάλιστα πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυξάνονται συνεχώς τα κύματα καύσωνα. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας αλλά και η γεωγραφική θέση τόσο της Ιταλίας, όσο και των Βαλκανικών χωρών. Στην πραγματικότητα, η μάζα του θερμού αέρα που έρχεται από την Βόρεια Αφρική εμπλουτίζεται με μεγάλα ποσοστά υγρασίας καθώς διασχίζει τη θάλασσα της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο δείκτης δυσφορίας σε ένα κύμα καύσωνα.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έλλειψη βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ενώ οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν ειδικά οι βόρειες περιοχές να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας έως και ξηρασίας, αφού παρατηρείται μια εμμονή των υψηλών πιέσεων πάνω από την Βόρεια Ευρώπη. Η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ο οποίος προκαλεί μια εύλογη αβεβαιότητα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις καλλιέργειες αλλά και την παραγωγή ενέργειας στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Βλέποντας λοιπόν τα πρώτα στοιχεία των μακροπρόθεσμων προγνώσεων, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Ωστόσο, θα το δούμε πιο αναλυτικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα κατά πόσο θα επαληθευτούν ή όχι οι ανησυχίες των ειδικών για το θερμόμετρο καλοκαίρι όλων των εποχών.