«Τη σημαία» της απαισιοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες κρατούν οι Έλληνες καταναλωτές με τη συντριπτική πλειονότητα να αναμένει νέο άλμα στις τιμές, ισχυρότερα πλήγματα στα εισοδήματα, επιδείνωση της οικονομικής στενότητας και να σχεδιάζει περικοπές δαπανών για αγορές διαρκών αγαθών όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να περιορίσει την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση και την ψυχολογία των νοικοκυριών προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο σύμφωνα με την οποία επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη με εξαίρεση οριακή βελτίωση στις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την ανεργία και την αποταμίευση
Αναλυτικότερα τα ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ δείχνουν τα εξής:
- Επιδείνωση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση: Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -52,0 (από -48,6) μονάδες. Το 66% (από 60%) των νοικοκυριών αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% εκ νέου προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,9 και -14,5 μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική τους κατάστασή καθώς το 57,0% έκρινε τον Ιούνιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό οριακά υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (56%).
- Το 65% αναμένει νέα κύματα ανατιμήσεων: Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε ενίσχυση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις +41,3 μονάδες, έναντι +39,6 μονάδων τον Μάιο. Το 65% (από 62%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 13% (από 16%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +43,4 και +42,6 μονάδες αντίστοιχα.
- Ενίσχυση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα»: Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε στο 64% (από 63%), ενώ στο 9% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε στο 7-8%.
- Περισσότεροι καταναλωτές θα «κόψουν» δαπάνες: Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώθηκε ελαφρά με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις – 47,0 (από -44,3) μονάδες. Το 56% των καταναλωτών (από 51%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% (από 6%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -19,7 μονάδες στην Ευρωζώνη
- Μικρή βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία: Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή ανάκαμψη τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -57,4 (από – 61,5) μονάδες. Το 73% των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 14% (από 12%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -43,9 και -41,6 μονάδες αντίστοιχα. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε αισθητά τον Ιούνιο, στις +28,3 μονάδες, από +35,6 τον Μάιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 50% (από 56%), με το 18% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +21,9 και +19,4 μονάδες
- Ήπια ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση: Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις –63,6 μονάδες (από -66,3). Το 81% (από 82%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -1,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -2,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.