Ομάδα επιστημόνων, βασιζόμενη σε πειράματα που διενήργησε, υποστηρίζει ότι πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας θα μπορούσαν να αφανιστούν από τον χάρτη σε περίπτωση που εκδηλωνόταν τσουνάμι μετά από έναν μέτριας έντασης σεισμό στη λεκάνη της Μεσογείου.
Τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν ότι ένα τσουνάμι που θα προκαλούσε σεισμός έντασης έως το πολύ 7 ρίχτερ, θα κατάπινε τις περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο. Έτσι, πολυπληθείς πόλεις όπως πχ το Ναύπλιο θα ήταν καταδικασμένες.
Με ασκήσεις προσομοίωσης έδειξαν ακριβώς τι θα συνέβαινε σε περίπτωση σεισμού στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τη Σικελία ή την Κρήτη, στα μέρη που βρίσκονται έως και 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
Τα κύματα από το προκαλούμενο τσουνάμι θα «χτυπούσαν» Ελλάδα, Ιταλία και Λιβύη, ενώ μια έκταση 1,35 τετραγωνικών μιλίων θα βυθιζόταν στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι στη Μεσόγειο, μεγάλα τσουνάμι σημειώνονται κατά μέσον όρο μια φορά στα 100 χρόνια.
Το 1908, χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν σεισμός έντασης 7 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή της Μεσίνα στην Ιταλία. Τα κύματα που σήκωσε ο Εγκέλαδος ήταν ύψους πάνω από 10 μέτρα.
Το 365 μ.Χ. μια σειρά δονήσεων στα ανοιχτά των ακτών της Κρήτης, πυροδότησε τσουνάμι που κατέστρεψε αρχαίες πόλεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αίγυπτο, από το Δέλτα του Νείλου έως τις ακτές του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία. Μόνο στην Αλεξάνδρεια οι νεκροί είχαν φτάσει τις 5.000.
Στις 8 Αυγούστου του 1303, σεισμός και τσουνάμι που θεωρείται ότι ξεκίνησαν από περιοχή κοντά της Ρόδου, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και στέρησαν ανθρώπινες ζωές από την Κρήτη μέχρι και το Κάιρο.
Μεγάλη ήταν και η καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι της 23ης Αυγούστου 1817 στη Βοστίτσα (τότε όνομα του Αιγίου).
Ο επικεφαλής της μελέτης προσομοίωσης, καθηγητής Αχιλλέας Σαμαράς από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, αναφέρει:
«Αν και τα τσουνάμι που προκαλούνται από τους προσομοιασμένους σεισμούς δεν είναι μικρά, υπάρχουν ιστορικά καταγεγραμμένα πολύ μεγαλύτερα τσουνάμι σε σχέση με την ένταση των σεισμών και τις πληγείσες τοποθεσίες που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή».
Γύρω από τη Μεσόγειο ζουν σχεδόν 130 εκατ. άνθρωποι και πολλοί εξ αυτών ενδέχεται να μην λάβουν καν πληροφόρηση πριν «χτυπήσει» ένα τσουνάμι.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων της ομάδας δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ocean Science και, όπως αναφέρεται, η προσομοίωση έχει προγραμματιστεί με βάση πληροφορίες για τον πυθμένα της θάλασσας και τα τοπογραφικά της ακτογραμμής.
«Θέλαμε να ανακαλύψουμε πώς θα επηρεαστούν οι παράκτιες περιοχές από την εκδήλωση στουνάμι σε μια περιοχή που, όχι μόνο είναι η πιο ενεργή (σεισμολογικά και με βάση την τεκτονική κίνηση) στη Μεσόγειο, αλλά έχει πληγεί και από πολυάριθμα τσουνάμι στο παρελθόν», αναφέρει ο δρ Σαμαράς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!