Στον επερχόμενο καύσωνα του Αυγούστου αναφέρεται σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές. Επίσης ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρεται και στην κλιματική κρίση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη δυτική και κεντρική Ευρώπη.
Δείτε την ανάρτηση:
“Τη πορεία του φετινού καλοκαιριού, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, θα τη κάνουμε στο τέλος του μήνα, αφού περάσουμε τον καύσωνα του Αυγούστου την άλλη εβδομάδα.
Ύστερα από ένα 15ήμερο χωρίς μεγάλες εξάρσεις του υδραργύρου αλλά και τοπικές παροδικές βροχές και μπουρίνια, που θα συνεχιστούν Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα της Παναγίας.
Από την ερχομένη Τρίτη ξανά θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν στην ηπειρωτική χώρα στους 37 και 38 βαθμούς, όπου τα όρια εισόδου σε καύσωνα. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας στους 39 με 41 βαθμούς. Η διάρκεια του, προς το παρόν, είναι 4 με 5 ημέρες και ίδομεν.
Έως σήμερα το φετεινό καλοκαίρι κατά τη γνώμη μου ήταν ήπιο, χωρίς πολύ μεγάλες εξάρσεις του υδραργύρου και για πάρα πολλές ημέρες. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα οι ετησίες [μελτέμι] επαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενώ στη δυτική και λιγότερο στη βόρεια Ελλάδα οι ζέστες ήταν αισθητές από την απουσία των ανέμων.
Οπωσδήποτε δεν νιώσαμε τη κλιματική κρίση, σε σύγκριση με τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, όπως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία Βρετανία και κυρίως Ισπανία και Πορτογαλία.
Με το τέλος Αυγούστου θα σας παρουσιάσω αθροιστικά για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο για την Αθήνα και τον μετεωρολογικό σταθμό Νέας Φιλαδέλφειας, τον αριθμό ημερών με μέγιστες θερμοκρασίες από 37 βαθμούς και άνω, σε σύγκριση με τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς τα στατιστικά στοιχεία έχουν αξία μόνο όταν αναφέρονται σε παρατηρήσεις 30 χρόνων τουλάχιστον. Έτσι θα διαπιστώσουμε πόσο θερμό ήταν το φετεινό καλοκαίρι και μη τα αποδίδουμε όλα στη κλιματική κρίση.