Την ώρα που τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ -όταν το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι 207 δις-, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι», καλώντας τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε ρύθμισή τους.
Τηλεφωνικές κλήσεις, sms και emails είναι ορισμένα από τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία παρέχουν κίνητρα, όπως χαμηλά επιτόκια, διαγραφή τόκων, ακόμα και μέρους του κεφαλαίου.
Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα νέα stress tests και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που οι τράπεζες προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο 4 στους 10 δανειολήπτες δεν πλήρωσαν δόσεις, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη στο «Έθνος». Παράλληλα, τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι το 70% των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί παραμένει μη εξυπηρετούμενο.
Οι διευκολύνσεις
Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία οι καθυστερήσεις έχουν σήμερα ξεπεράσει το 36%, οι πιο δημοφιλείς ρυθμίσεις είναι:
η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής – πλέον η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 45 χρόνια, ενώ αναλόγως έχουν… επιμηκυνθεί και τα όρια ηλικίας του δανειολήπτη (και του εγγυητή) στα 85 έτη
η καταβολή μόνο τόκων για διάστημα μέχρι 4 έτη
καταβολή κλασματικής δόσης (π.χ. Το 30% ή το 40% της τοκοχρεωλυτικής δόσης) για περίοδο 2 με 3 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις καταβολές του, διαγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά των τόκων, ενώ το τμήμα της δόσης που αφορά στο κεφάλαιο προστίθεται στο υπόλοιπο του δανείου.
Το 50% της καταναλωτικής πίστης βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Οι τράπεζες επικοινωνούν με πελάτες που έχουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες και προτείνουν τη διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής τους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν αμέσως το εναπομείναν ποσό.
Η πιο διαδεδομένη ρύθμιση για αυτήν την κατηγορία χρεών αφορά στη συγκέντρωση όλων των καταναλωτικών οφειλών σε ένα νέο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.
Ήδη κάποιες τράπεζες έχουν θέσει σε εφαρμογή τέτοιου είδους προγράμματα (με προσημείωση) και μάλιστα προβαίνουν σε κούρεμα όχι μόνο των τόκων υπερημερίας αλλά και τμήματος του κεφαλαίου, από 20% έως 30%.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και προγράμματα ρύθμισης οφειλών χωρίς προσημείωση, με τα οποία προβλέπεται στη λήξη της δανειακής σύμβασης διαγραφή του 25% του χρέους. Για να επωφεληθούν από αυτήν τη ρύθμιση οι καταναλωτές, προϋπόθεση αποτελεί οι δανειολήπτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!