Στις 9.15, ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης.
Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεμαχίας. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι διέκοψε βιαίως την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.
Στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων ξεχώρισε η δραματική παραδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ»!
Της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσιπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί τη ουσίας στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλα υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και άλλα έφερε με τη συμφωνία αυτή.
«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».
Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».
«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή. Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.
Σταθερός ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σύνδεση με την αντίστοιχη της Λαϊκής Ενότητας, εμφανίστηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες προτάσεις της ΛΑΕ. «Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και εντελώς αντίθετο να δεις την όλη πορεία, μόνο ως αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όντας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις από το ευρώ και να πας σε δραχμή ή εθνικό νόμισμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπου μνημόνιο, το οποίο θα έφερνε «νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι παραμένοντας στην Ευρωζώνη θα υπάρξει και συνέχεια των μνημονίων. Θα υπάρξει επιβολή σκληρών μέτρων και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Όσο για το τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις αλυσίδες των συμφωνιών».
Σε δραματική παραδοχή για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, καθώς αναγνώρισε ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή δήλωσε εκ των υστέρων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θυμήθηκε προεκλογικά να σημειώσει ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά στηρίξαμε, όπως είπε, την πρόταση που ρύθμισε το χρέος. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά την Καραϊβική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Θα κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά
“Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα”. δήλωσε.
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.
…
Ο τελευταίος γύρος του ντιμπέιτ αφορά στις ελεύθερες ερωτήσεις, όπου οι δημοσιογράφοι ρωτούν ό,τι θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κύριος Γιομπαζολιάς ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά αν η επαναδημιουργία της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης θα γίνει με τα υπόλοιπα της ΔΗΜΑΡ και γιατί όχι με τον μνημονιακό και ρεαλιστικά μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ανασυγκρότηση κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίνονται σε όλη την χώρα. Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε το θέλει ούτε μπορεί. Το κάνουμε με την ΔΗΜΑΡ και η ανταπόκριση είναι τεράστια. Σε όλους πορευτήκαμε και ονειρευτήκαμε μαζί τους καλώ να γυρίσουν το σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει για πάντα το κοινό μας σπίτι».
Χιουμοριστικά απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα αν τον πήγε τελικά στο Νομισματοκοπείο το ταξί, αναφερόμενη στο σποτ του: «Θα υπάρξει και δεύτερο σποτ που θα δείχνει την ληστεία που θα κάνω στο νομισματοκοπείο. Ξεκινήσαμε με ένα κόμμα να στηρίζει το μνημόνιο και σήμερα υπάρχουν 5 κόμματα που στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Όταν κανείς μπαίνει στο μνημονιακό σωλήνα βγαίνει ομογενοποιημένος. Οσοι στηρίζουν τα μνημόνια συνεργάζονται σε κυβερνήσεις και θα το δούμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα όπως εθνικοποίηση τραπεζών μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν γίνεται».
Ο κ. Θεοδωράκης σε ερώτηση της κ. Χούκλη για τα περί Αλέξη προχώρα σε στηρίζουμε, αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε όπως και τον κ. Μειμαράκη για να περάσει η χώρα από ένα δύσκολο κάβο και το κάναμε. Πρόσθεσε ότι Βουλή η προηγούμενη η έδειξε ότι πως θα ήταν η Ελλάδα αν τα κόμματα υποχωρούν και βάζουν μπροστά την Ελλάδα. “Και του είπαμε φέρε μία συμφωνία πριν κλείσουν τράπεζες και αν την είχε φέρει νωρίτερα θα είχε γλιτώσει η Ελλάδα τα χειρότερα.
Σχετικά με τις επιθέσεις περί διαφθοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα δεχθούμε καμία επίθεση, ο Ποτάμι απαντά ότι «εδώ είμαστε να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας».
«Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει ξανά αντιμνημονιακός», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκαλώντας τον αντίπαλό του στο ερώτημα αν ζητά κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβάται ότι μετά τις εκλογές μπορεί να γίνει αντιμνημονιακός αν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αν ο κ. Τσίπρας βγει πρώτος είναι πολύ πιθανό να μην έχει τους βουλευτές να εφαρμόσει την συμφωνία. Τον καλώ λοιπόν για το καλό της χώρας να συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα. Προτίθεμαι μάλιστα να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε εκτεταμένα». Κλείνοντας είπε ότι «Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση της Ολγας Τρέμη για το σενάριο σχηματισμό κυβέρνησης σύμπραξης περισσότερων του ενός κομμάτων ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μετεκλογικές υπό προϋποθέσεις. Υποστήριξε όλο νόημα ότι “αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε”, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο κ.Καμμένος πέταξε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εκθέσεις… παιδιών. “Θα σας διαβάσω πώς περιγράφουν οι μαθητές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι”, τόνισε και ξεκίνησε με το πρώτο λέγοντας ήταν ένα πολύ μεγάλο κόμμα, αλλά τώρα έχουν πεθάνει… αφήνοντας αιχμές για εμπλοκή στελεχών σε σκάνδαλα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε ότι είναι όμως ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ όσοι συμμετείχαν στα σκανδαλα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους είναι με τους μεγαλοεργολάβους και τη λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στη ΝΔ, για το Ποτάμι τόνισε ότι με τον κ. Θεοδωράκη ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα προσωπικά. Αλλά, όπως πρόσθεσε, να μας πει τη στάση του για τα εθνικά θέματα, για τη Θράκη γιατί διάφορα στελέχη έχουν πει διάφορα, όπως είπε.
Ένταση προκλήθηκε στο στούντιο οταν ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις, επιμένοντας στις ρυθμίσεις που εχει εξαγγείλει με το νομοσχέδιο για τις συχνότητες. Πρεπει να σταματήσει η ασυδοσία, η ανομίας και η αδικία τονισε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς για τηλεοπτικά κανάλια που δεν τηρούν τους νομούς, αλλα εξασφαλίζουν δάνεια, οταν υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις δεν μπορουν.
Στο σημείο εκείνο αντέδρασε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, με τον κ. Τσίπρα να τη ρωτάει “έχετε τη μύγα και μυγιαζεστε;”. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει οτι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες και το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες θα γίνει, χωρις αδικίες και χωρις εκδικητικοτητα, ενω η κυρία Τρέμη σημείωνε οτι ειναι εργαζόμενη και οτι πρεπει να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πραγματα.
Στην επόμενη ενότητα, κάθε αρχηγός πήρε το λόγο και είχε την ευκαιρία να θέσει ερώτημα σε κάποιον άλλο. Ο κ. Τσιπρας αφιέρωσε το χρόνο που ειχε για να ρωτήσει κάποιον αλλο αρχηγό, στη απάντηση που θέλησε να δωσει στον κ. Μειμαρακη σε δυο θεματα. Στο οτι η κυβέρνησή του χρέωσε τη χώρα 90 δις ευρω σε επτά μήνες και οτι η συμφωνία δεν προβλέπει να ρύθμιση του χρέους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε οτι το δάνειο δεν επιβαρύνει το χρέος αλλά ανακυκλώνει απλά τα παλαιότερα δάνεια, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενω επικαλέστηκε αναφορές στη συμφωνία και δηλώσεις ευρωπαϊκών παραγόντων για τη επικείμενη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.
«Ξέρω καλά οικονομικά γιατί τα έχω σπουδάσει και έχω κάνει και διδακτορικό» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκη στην αιχμή του κ. Τσίπρα ότι δεν γνωρίζει οικονομικά και συνέχισε: «Φεσώσατε την χώρα περίπου 90 δις σε επτά μήνες. Αν δεν είχαμε το δημοψήφισμα δεν θα είχαμε φόρτωμα 25 δις μόνο για τις τράπεζες. Για τα υπόλοιπα, διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας, εγώ δεν μιλάω καλά ξένες γλώσσες, εσείς προλάβατε και τα μάθατε». Σε έντονο ύφος απάντησε και στον κ. Καμμένο για τα όσα είπε περί των υποβρυχίων όταν ήταν υπουργός Άμυνας λέγοντας ότι κι άλλη φορά έχει καταδικαστεί στην περίπτωση με τον Αντρίκο Παπανδρεόυ για να καταλήξει: «Επειδή μένει εκτός βουλής έχει παλαβώσει».
Την παγιωμένη θέση του ΚΚΕ, ότι η δική του πρόταση είναι αυτή που θα φέρει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, επέλεξε να «χρησιμοποιήσει» ο γγ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας κατά τον γύρο των «ελεύθερων τοποθετήσεων». Υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα – τα οποία συμμετείχαν στο debate – έχουν συγκυβερνήσει και ψηφίσει μνημόνια, το καλύτερο όλων θα ήταν ο ελληνικός λαός να ακούσει καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ και να στηρίξει τη δική του εναλλακτική λύση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα. Από τους εκπροσώπους των κομμάτων που είμαστε εδώ, υπάρχουν κυβερνώντες. Ψήφισαν μαζί τα μνημόνια, τα κόμματά τους. Άρα πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μία άλλη λύση, καθώς χρόνια τώρα βρισκόμαστε με τον λαό μας υποζύγιο και γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφθεί αυτά που προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, οικοδόμοι, μηχανικοί την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε υποδομές, γιατί ενώ υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί γάλακτος, τα super markets είναι γεμάτα με εισαγόμενο γάλα».
Την ενότητα έκλεισε η Φώφη Γεννηματά: «Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει είναι στείρα και άγονη. Δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που έχει βρεθεί στο κέντρο της κρίσης. Η ελληνική οικογένεια είναι το κύτταρο της επιβίωσης. Η οικογένεια επιβιώνει μέσα από την συνεννόηση και την δουλεία. Είμαι γυναίκα και γνωρίζω καλά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την χώρα ως οικογένεια και οφείλουμε να συνεννοηθούμε. Να δεσμευτούμε σήμερα ότι θα εξασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σας καλώ να δεσμευτείτε όλοι χωρίς προαπαιτούμενα και όρους. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών εμείς μιας και δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Τέλος, ξεκίνησε ένας αντίστροφος κύκλος, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προς το μεγαλύτερο, με την Φώφη Γεννηματα να ξεκινά: «Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Στο παρελθόν ανήκουν τα προγράμματα Ζαππείου και Θεσσαλονίκης. Μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ας σκίσουν τον λαϊκισμό. Η ελπίδα που συνετρίβει κάτω από το 3 και επαχθέστερο μνημόνιο που έφερε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ . Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η συγκυβέρνηση όλων. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας για να έρθουν επενδύσεις ανάπτυξη και να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να είμαστε 3η δύναμη. Είμαι αποφασισμένη να τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού και να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Οι Ανελ γεννήθηκαν μέσα από τα Μνημόνια. Από τα τη σύγκρουση που προέκυψε κατά των μνημονίων. Δεν είμαστε στις λίστες Λαγκάρντ και στηρίξαμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ χρέη από τις τράπεζες όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπογράψαμε μία συμφωνία για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, δεν είμαστε ευτυχείς, τόνισε και κατέληξε: «Μπορεί να μη καταργήσαμε τα ΕΝΦΙΑ, αλλά κρατήσαμε τη χώρα».
Στους νέους και στις νέες αλλά και σε όσους στο παρελθόν ψήφισαν ΚΚΕ, αλλά κατόπιν βρήκαν αποκούμπι σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τελικά τους απογοήτευσαν, απευθύνθηκε ο γγ του ΚΚΕ, στη δική του τοποθέτηση. Όπως δήλωσε «απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό της πατρίδας μας, στους νέους και τις νέες, όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με απογοητεύσεις. Τους λέμε να μην επιστρέψουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην δώσουν δύναμη στα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια. Απευθυνόμαστε σε όλους και να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα κόμματα. Ζητούμε να κάνουν το ΚΚΕ πιο δυνατό. Οι κοκορομαχίες που ακούσαμε πριν δεν σημαίνει ότι θα κάνουν κυβέρνηση, θα κάνουν».
Μετά το πρώτη φορά Αριστερά, προτείνουμε πρώτη φορά στα σοβαρά, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού δεν υπάρχουν παιδιά του κομματικού σωλήνα και άεργοι, αλλά άνθρωποι που ξέρουν. “Τους έχουμε πληρώσει ακριβά”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Υπογράμμισε δε ότι εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία είναι η νέα ιδέα που θα φέρει το Ποτάμι. Νωρίτερα, δήλωσε ότι το Ποτάμι δεν χρωστά πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη, εμείς δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα και δεν χρωστάμε. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα χρεοκοπημένα. “Ο κ. Μειμαρακης θα κυβερνήσει με τους παλιούς υπουργούς και ο Τσίπρας με τον Μπαλτά των κλειστών σχολείων, την κ. Τασία”; αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε “να μας πουν με ποιους θα κυβερνήσουν”. “Με ποιους θα κυβερνήσουν η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να δώσουν μια απάντηση στον ελληνικό λαό”, υπογράμμισε
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας πως «Πρώτη φορά σοβαρά» δεν είναι το 3ο μνημόνιο. «Είναι η τρίτη φορά καταστροφή της χώρας. Το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμους και των συνταξιούχων. Το μνημόνιο σημαίνει ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Σημαίνει εθνική υποτέλεια. Η χούντα της τρόικας να καθορίζει το πότε θα ανοίγουν ακόμα και τα φαρμακεία. Το σύγχρονο νεανικό ελπιδοφόρο είναι το αντιμνημόνιο όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Αυτοί που ακυρώνουν την δημοκρατία μας λένε τωρα ναι στην εφαρμογή του μνημονίου. Όμως υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχει εναλλακτική λύση και η μόνη δύναμη που μπορεί να την υπηρετήσει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!