Καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι είναι δύο ειδικότητες με μεγάλη προσφορά, αλλά και ζήτηση, ενώ στο σύστημα μπαίνουν όλες οι παθολογικές ειδικότητες, δηλαδή αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 3.500 γιατροί και 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής, το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών διογκώθηκε, με συνέπεια είτε μεγάλο ποσοστό να μείνει ακάλυπτο (για το λόγο αυτό άλλωστε η ισχύς των ποινών μεταφέρθηκε για τις αρχές του Δεκεμβρίου), είτε πολλοί γράφτηκαν μεν, αλλά σε προσωπικό γιατρό πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οπότε θα είναι δύσκολη η επίσκεψη.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κυρίως στην Αττική που έχουμε λιγότερη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα. “Πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια που είμαστε τώρα μέχρι τα 6 εκατομμύρια” τόνισε.
Όσον αφορά στις ποινές για το εάν κάποιος δεν εγγραφεί τελικά στον προσωπικό γιατρό, εξήγησε πως “θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα”.
Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.
Από την 1η/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%. Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Θα γίνονται καταγγελίες
Οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τον προσωπικό γιατρό, εάν αυτός τους ζητήσει χρήματα κατά το ραντεβού. Ο μηχανισμός καταγγελιών, όπως λένε πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται ήδη σε τεχνικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμος.
Ο γιατρός δεν δικαιούται να λαμβάνει χρήματα ούτε κι όταν δεχθεί επίσκεψη από εγγεγραμμένο πολίτη, εκτάκτως και εκτός ωραρίου. Στον αντίποδα, ο προσωπικός γιατρός επιτρέπεται να πληρώνεται από τον πολίτη που έχει στη λίστα του, όταν θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη, με βάση την πληρωμή που έχει ορίσει.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!