Για τον απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου που χαρακτηρίστηκε χρονιά ρεκόρ, εν μέσω πανδημίας και των σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων, μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα του βιωματικού σεμιναρίου που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στη Σαλαμίνα και αποτελεί προπομπό για αντίστοιχες πολιτιστικές δράσεις που θα ενισχύσουν τον τουρισμό.
Αναφορικά με τον απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου δήλωσε ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά. «Τα αποτελέσματα και στην έκθεση του Λονδίνου που ανακοινώθηκαν είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Πλησιάσαμε το πρώτο οκτάμηνο, το 2019. Είμαστε μοναδική χώρα στη Μεσόγειο που το πλησίασε τόσο πολύ. Μέχρι τέλος της χρονιάς φέτος θα κάνουμε τον λογαριασμό, όπως λέμε τέλος Δεκεμβρίου, γιατί έχει επεκταθεί η τουριστική σεζόν. Ακόμη έχουμε αρκετούς επισκέπτες και φυσικά στην Αθήνα και Αττική, αλλά και στην Κρήτη».
Όπως αποκάλυψε το μεγαλύτερο κύμα των ξένων επισκεπτών προέρχεται από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ που για πρώτη φορά λειτούργησε όλη η καμπάνια που κάναμε και οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Αμερική και τον Καναδά και από την Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη.
«Στόχος μας είναι να πάμε και σε πιο μακρινές αγορές όπως η Αυστραλία. Ανοίξαμε ξανά το γραφείο μας στη Μαδρίτη, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει σύνδεση με τις υπόλοιπες λατινικές χώρες με κέντρο τη Μαδρίτη, για να μπορούμε να έχουμε συνδέσεις έτσι που να διευκολύνουν τους επισκέπτες μας», ανέφερε.
Μιλώντας για την καμπάνια του χειμερινού τουρισμού διατύπωσε την άποψη ότι είναι νωρίς ακόμη να φανούν τα αποτελέσματα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να χτιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται απόλυτη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ξενοδόχων της εστίασης σε κάθε μέρος. Μη ξεχνάμε ότι εκτός από τα νησιά μας, η ενδοχώρα, οι ορεινές περιοχές είναι θαυμάσιοι προορισμοί για χειμερινό τουρισμό, ανοιξιάτικο, φθινοπωρινό. Υπάρχει ένα μεγάλο καλειδοσκόπιο χειμερινών προορισμών για να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε όλο το βάθος του χρόνου. Χτίζεται σιγά σιγά».
Απαντώντας για τις στοχευμένες δρασεις του ΕΟΤ εξήγησε ότι εκτός από τις τουριστικές επιλογές με πρόσημο τη βιωσιμότητα στην οποία επενδύει, ο ορειβατικός, ο γαστρονομικός και ο πολιτιστικός μπορούν να προσελκύσουν ξένους ταξιδιώτες.
«Αυτό που προσφέρει κάθε τόπος, κάθε χωριό, κάθε πόλη, να μπορέσει να αναδειχθεί σε ένα ιδιαίτερο τοπικό τοπόσημο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοιτίδες αειφορίας μικρά νησιά που να γίνουν πράσινα από πλευράς οικολογίας», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ η οποία αναφέρθηκε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ που βοηθούν στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!