Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» που, μεταξύ άλλων, αφορά στην καταβολή μηδενικών ή χαμηλότοκων δανείων σε νέους 25-39 ετών για την αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ..
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι όροι που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τη λήψη του δανείου είναι οι εξής:
- Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα 50% για καθέναν από αυτούς.
- Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
- Το δάνειο δεν μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
- Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25 % χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ) με κυμαινόμενο επιτόκιο. Άρα τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
- Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους.
- Οι νέοι έως 39 ετών δεν θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τη νέα κατοικία τους με επιδοτούμενο δάνειο μέσω της ΔΥΠΑ από συγγενείς.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η χορήγηση των δανείων στους νέους προκειμένου να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι νέοι με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ, όριο που προβλέπεται και για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την στέγαση τους. Όπως αναφέρεται στις τελικές διατάξεις, τα ακίνητα που θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν θα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ από 150.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη, και εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.
Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, θα υιοθετηθούν αυτά που θα ισχύσουν για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης φέτος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Ακόμη εξετάζεται να υπάρξει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή δεν είναι ελεύθεροι.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι διαθέσιμοι πόροι μπορεί να διπλασιαστούν σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι αρχικά 10.000 νέοι ή
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορίζεται ένας νέος θεσμός που θα υλοποιείται από στην ΔΥΠΑ και ορίζεται ως: «Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα».
Οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από τη απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).
Ακόμη προβλέπεται ότι:
- Η κοινωνική αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.
- Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της συνιδιοκτησίας.
- Η επιλογή του αναδόχου γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης
Θα ανεγερθούν 2.500 κοινωνικές κατοικίες για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!