Αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της στις βελγικές Αρχές, για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ.
Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Le Soir, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Μουντιάλ του Κατάρ.
Η σύλληψη σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».
Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε προσαχθεί το πρωί.
Ένας πρώην ευρωβουλευτής του S&D και ένας υψηλόβαθμος συνδικαλιστικός αξιωματούχος ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από την αστυνομία και προσήχθησαν για ανάκριση, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Knack.
“Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)”, προστίθεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Το Κατάρ κατηγορείται ότι στόχευε αξιωματούχους “με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση” στο Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους “σημαντικά χρηματικά ποσά” και “σημαντικά δώρα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.
Η ανακοίνωση:
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βέλγιο, η Εύα Καϊλή αυτή την ώρα ανακρίνεται.
Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί εκτός ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αν βρεθεί κάτι εναντίον της.
Το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή ενώ βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς ασυλίας επειδή είναι ευρωβουλευτής ανακρίνεται, φαίνεται να δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία και για την ίδια.
Τέλος, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikaiologitika.gr, το γραφείο του συντρόφου της έχει ήδη σφραγιστεί από τις βελγικές αρχές.
Η ύποπτη επιστολή
Σε άλλο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων σε πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια πριν λίγες ημέρες, καθώς σε επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, μιλούσε με τα… καλύτερα λόγια για το Κατάρ και έκανε λόγο για… «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala».
Η τοποθέτηση Καϊλή ήταν εκτός “γραμμής” ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις.
Εκείνη χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα, με αφορμή το μουντιάλ του 2022, με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης».
Αλλά η «διαφωνία» τους δεν έφτασε στα άκρα καθώς ο δυο τους υπήρξαν συνοδοιπόροι για το ΚΙΝΑΛ αρκετά χρόνια στη ευρωβουλή και ήταν και η στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε ανάγκη να κρατηθούν εσωκομματικές ισορροπίες.
Ωστόσο, Εύα Καϊλή, είχε προλάβει να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.
Τι συμβαίνει όμως στο Κατάρ;
Έρευνες και ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλούν για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες – Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα – που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.
Η Εύα Καϊλή, με αφορμή αυτές τις έρευνες, «τα γύρισε».
Δείτε τι ανέφερε στην επιστολή της στο Ευρωκοινοβούλιο:
«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.
Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.
Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Ελληνίδα και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να έχουμε τη φτηνή προσοχή των ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τους σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων.
Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι ειρηνικοί διαπραγματευτές. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!