Οι δύο όψεις του νομίσματος: Ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό -και σε αυτή την κατηγορία υπάγονται σήμερα περίπου ο ένας στους τέσσερις απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα- θα λάβει περίπου 31 ευρώ επιπλέον στην τσέπη του από την 1η Απριλίου ενώ ο εργοδότης του θα χρειαστεί να πληρώνει 49 ευρώ επιπλέον αν συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές. Η δε αύξηση του καθαρού μισθού θα παρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από επιδόματα, δεν θα αλλάξει όμως το status quo με τις λεγόμενες “3ετίες” οι οποίες για να ξεκολλήσουν θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% από περίπου 12,5% που εκτιμάται ότι θα είναι το 2023.
Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα με την πρόσκληση των κοινωνικών εταίρων καθώς ο στόχος είναι η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και η λήψη της σχετικής απόφασης να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Μαρτίου. Ο “πήχης” μπαίνει λίγο πάνω από το 5% καθώς:
1. Αυτός είναι ο εκτιμώμενος πληθωρισμός του 2023 οπότε ένα αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα τουλάχιστον για το κατώτατο επίπεδο και
2. Υπάρχει και ο… συμβολισμός του μνημονίου. Με 5,5% αύξηση, ο μεικτός κατώτατος μισθός επανέρχεται στο επίπεδο των 752 ευρώ, εκεί που τον αφήσαμε πριν ξεκινήσει η πολυετής περίοδος των μνημονίων.
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τώρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την επίσπευση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού κατά έναν μήνα καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η αύξηση να ισχύσει από την 1η Μαΐου. Ενεργοποίηση του νέου μισθού από την 1η Απριλίου σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα φανούν στο τέλος Απριλίου, πληροφορία χρήσιμη για όσους συνδέουν τις εξαγγελίες με τον χρόνο των εκλογών. Εκλογές μέσα στον Απρίλιο με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν πόσα θα πάρουν ή εκλογές τον Μάιο με τους εργαζόμενους να έχουν ήδη δει την αύξηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό; Επισήμως η κυβέρνηση αποσυνδέει τις ανακοινώσεις από την εκλογική διαδικασία.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η διαδικασία για την αύξησή του. Προφανώς οι εργαζόμενοι θέλουν το μέγιστο δυνατό ωστόσο υπάρχει και η πλευρά των εργοδοτών. Το 2023 είναι δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις λόγω αύξηση τιμών και κόστους χρήματος οπότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αύξηση των μισθών δεν θα λειτουργήσει ως παράγοντας αύξησης της ανεργίας.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σήμερα στα 713 ευρώ μεικτά με τις ασφαλιστικές εισφορές να ανέρχονται περίπου στα 100,5 ευρώ, οπότε τα καθαρά ανέρχονται στα 612,47 ευρώ.
Αν το ποσοστό αύξησης “κλειδώσει” στο 5,5% τότε θα μιλάμε για κατώτατο μισθό 646 και νέες μεικτές αποδοχές 752 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν στα 106 ευρώ ενώ και οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα αρχίσουν να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Αύξηση συνολικού εργοδοτικού κόστους: 49 ευρώ ανά μήνα που προέρχεται από την καθαρή μεταβολή των αποδοχών του εργαζόμενου αλλά και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!