«Μάχη» για το αύριο της Ευρώπης, κρίνει τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία – Το 94% των Οικονομολόγων θεωρεί πολύ πιθανό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Το τραπέζι είναι ήδη στρωμένο, για τα επόμενα τρία χρόνια στην ελληνική Οικονομία, τους ρυθμούς ανάπτυξης και το περίγραμμα της δημοσιονομικής πολιτικής.
Όμως οι αμερικανοί επιμένουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σημαντικά υπέρ της Ελλάδας και της παγκόσμιας Οικονομίας, με ένα «κούρεμα» στο χρέος που σαν «βαρίδι» κρατά χαμηλά την ελληνική Οικονομία.
Το 94% οικονομολόγων που ρωτήθηκαν σχετικά θεωρούν πολύ πιθανή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg όπου περιγράφονται τα αποτελέσματα έρευνάς του.
Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι, «Πριν ήταν αδιανόητη η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τώρα όμως οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι δεδομένη»!
Το Bloomberg, από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ρώτησε 36 οικονομολόγους, μία σειρά από σχετικές ερωτήσεις και διαπιστώνει την τεράστια διαφορά στην κατάσταση της Ελλάδας μέσα σε μόνο δύο μήνες.
«Τον Ιούλιο, τα πράγματα φαίνονταν τόσο άσχημα για την Ελλάδα, ώστε το 71% των 31 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg θα μπορούσε να δει τη χώρα να βγαίνει από το ευρώ έως το τέλος του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν άπιαστο όνειρο για τη χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος».
Ο Ραλφ Βάιντενμαν, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη δήλωσε πως, αν και η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους είναι εκτός συζήτησης, η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μέσω «χαμηλότερων επιτοκίων, αναστολής πληρωμής τόκων, μεγαλύτερων περιόδων χάριτος και αποπληρωμής».
Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα διεξαχθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία μάλλον θα γίνει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει το ενδεχόμενο λόγο των εθνικών εκλογών και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, να υπάρξει μία καθυστέρηση και η αξιολόγηση να γίνει το Νοέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί επίσημα.
Την ώρα που στις ΗΠΑ θεωρούν θετικό βήμα ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς οι ανάγκες της Οικονομικής ανάκαμψης «σκοντάφτουν» πάνω στις διαφορετικές πολιτικές των κρατών μελών και το κατά πόσο θεωρούν την Ευρώπη ένα κοινό οικονομικό χώρο που πρέπει όλοι να αποφασίζουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον ή αν το κάθε κράτος, παίρνει τις δικές του ξεχωριστές αποφάσεις με βάση τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του.
Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να προτείνει ένα κοινό σχέδιο για ενιαία αρχή εγγύησης καταθέσεων στην Ε.Ε. και περαιτέρω ενοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης(ΟΝΕ), οι γερμανοί αντιδρούν και στην προσπάθειά τους να «προσγειώσουν» και τις νέες φιλοδοξίες της Γαλλίας, η οποία μετά τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου για τη νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας, διεκδικεί και αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Το Βερολίνο, που τα τελευταία χρόνια, βήμα-βήμα, έχει αναρριχηθεί στην Κορυφή και κρατά σφιχτά το τιμόνι της Ευρώπης, «απαντά» στα σχέδια Γιούνκερ, με δικές του προτάσεις για αυτόματο «κούρεμα» των ιδιωτών «bail in»σε χρεοκοπίες κρατών και των τραπεζών, προτάσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από την αλληλεγγύη κρατών που θέλει η Κομισιόν.
Η «μάχη» για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους «μεγάλους» της ευρωζώνης και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι μέσα στην συζήτηση.