Από την επόμενη ημέρα της εξέτασης, προς το παρόν όσων γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, θα μπορεί κάποιος να βλέπει τα αποτελέσματα, μέσω της εφαρμογής MyHealth.
Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας, που μπαίνουν στον ψηφιακό φάκελο υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν μπει μέσα 431 εξετάσεις που αποτελούν το 90% των εξετάσεων που κάνουμε, καθώς και 55 νοσοκομεία σε πρώτη φάση.
Ειδικότερα, μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, εκδίδονται ψηφιακά οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από τις 55 μονάδες υγείας και τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια.
Η δυνατότητα αφορά σε αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές εξετάσεις, πλην των απεικονιστικών. Ήδη έχουν καταχωρηθεί 2,27 εκατ. νοσηλείες και 1,17 εκατ. εξετάσεις.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φάση του ιατρικού φακέλου και υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος συνολικά ο ιατρικός φάκελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη φάση που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2023, θα ξεκινήσουν να μπαίνουν διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, οπότε να φαίνονται και από εκεί οι εξετάσεις και οι νοσηλείες.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο επιπλέον στο σύστημα θα μπουν όλα τα νοσοκομεία και στόχος είναι αυτά να είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να ενημερώνεται το ιατρικό ιστορικό.
Τι ακολουθεί
Στον ψηφιακό φάκελο υγείας αναμένεται επίσης να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πορίσματα από ακτινογραφίες, υπέρηχους,αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, triplex κ.α. Επίσης θα δίνεται δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τονπροσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό μετά από συγκατάθεση του ασθενούς. Θα υπάρξει προοδευτική ένταξη του πλήρους ιατρικού ιστορικού στο βαθμό που υποστηρίζεται από την κάθε μονάδα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Action24, ο ψηφιακός φάκελος υγείας έχει τρία σημαντικά σημεία:
“Το πρώτο σημαντικό είναι πρώτα απ΄ όλα ότι ο ίδιος ο ασθενής ξέρει τι εξετάσεις κάνει κι έτσι εξυπηρετείται γρήγορα. Το δεύτερο είναι ότι ο γιατρός έχει άμεση πρόσβαση, άρα κερδίζουμε χρόνο και το τρίτο είναι ότι έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις και γενικότερα την κατανάλωση που γίνεται στον τομέα της υγείας, είτε αυτό είναι υπερσυνταγογράφηση, είτε πολυφαρμακία”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!