Σύμφωνα με το Star τα βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ως εξής:
1. Αφορολόγητο μόνο με… κάρτα. Το αφορολόγητο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, θα ισχύει μόνο για όσους χρησιμοποιούν κάρτα για τις αγορές τους.
2. Κληρώσεις σπιτιών για χρήση κάρτας. Με απλά λόγια όποιος χρησιμοποιεί κάρτα θα «χτίζει» λαχνούς για μια κλήρωση σπιτιών που θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όσοι κερδίζουν κάποιο από αυτά τα σπίτια δεν θα πληρώσει για αυτό ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια. Τα σπίτια αυτά θα προέρχονται από τα ανεκμετάλλευτα κτίρια της δημόσιας περιουσίας.
3. Συσκευές χρέωσης με κάρτα παντού. Οι συγκεκριμένες συσκευές- τα λεγόμενα POS- θα μπουν παντού όπου γίνονται συναλλαγές, ακόμα και σε ταξί αλλά και περίπτερα. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι προμήθειες θα είναι φθηνότερες για τους επαγγελματίες από το 2% που ισχύει τώρα, ενώ θα είναι πολύ φθηνή και η τοποθέτηση του μηχανήματος.
4. Έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες μόνο με κάρτα. Αν λοιπόν θέλετε να έχετε έκπτωση φόρου θα πρέπει να πληρώνετε την κάθε σας ιατρική επίσκεψη με κάρτα.
5. Γεννιέται το ελληνικό IRS. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο το επέβαλλε η Τρόικα. Τι είναι; Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος εντελώς ανεξάρτητος αφορολόγητος μηχανισμός. Δεν θα έχει καμία σχέση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και η θητεία του επικεφαλής ενός διοικητικού συμβουλίου (IRS) θα είναι πενταετής.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι με αυτά τα μέτρα να αυξήσει τα έσοδα της χώρας ώστε του χρόνου να μην χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές αλλά να καταφέρει να κάνει μείωση του ΦΠΑ.
Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
Σε διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αποδείξεις που δεν κόβουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας των προστίμων που επιβάλλονται μετά από τους σχετικούς ελέγχους στο τραπέζι έχει πέσει η παράμετρος του εκτιμώμενου φόρου.
Πρόκειται για το άρθρο 33 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που προβλέπει ότι «σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν την υποβάλλει, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσι πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της».
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η διάταξη αυτή σχεδιάζεται τώρα να επεκταθεί και να αφορά και τις μη εκδοθείσες αποδείξεις. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα πηγή με γνώση των συζητήσεων αν εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή τότε κατά τη διάρκεια του ελέγχου εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση αποδείξεων, θα αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να βεβαιώσουν οι ελεγκτές τον φόρο που δεν αποδόθηκε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!