Επιχάρτου είναι ήδη τα σενάρια για το ΕΝΦΙΑ του 2016, χωρίς και πάλι να αλλάζει ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ για εισπράξεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εξοχικές κατοικίες, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια σε περιοχές – φιλέτα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως.
Σύμφωνα με το «Εθνος» ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο 16ο συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αν και ανέφερε ότι ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, υπογράμμισε ότι θα είναι πιο αναλογικός και δίκαιος, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ με τη σημερινή του μορφή έχει κλείσει τον κύκλο του.
Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης των ακινήτων, οι οποίες θα βρίσκονται κοντά στις εμπορικές τιμές. Ωστόσο, η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έχει «ενοχλήσει» τους δικαστές, καθώς δεν τηρήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές θα έπρεπε να είχαν αλλάξει από τον περασμένο Ιούνιο.
Με γνώμονα την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από την κατοχή ακινήτων, οι ανατροπές που εξετάζονται στο νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπουν μεταξύ άλλων: Την καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου. Τα σενάρια για το ύψος του αφορολόγητου κινούνται μεταξύ 20.000 ? 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος του θα εξαρτηθεί από τις άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο.
Πάντως αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο, αφού περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία. Παρεμβάσεις στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.
Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά). Αύξηση της φορολογίας για τα εξοχικά και τις πολυτελείς κατοικίες, καθώς και για τα οικόπεδα και αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά. Πάντως ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και σε όλες τις αποφάσεις για τα φορολογικά θα προηγηθεί διάλογος. Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αναπροσαρμογή των αντικει-μενικών τιμών έχει «ενοχλήσει» τους δικαστές, καθώς δεν τηρήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφω-να με την οποία οι αντικειμενικές θα έπρεπε να είχαν αλλάξει από τον περασμένο Ιούνιο.
www.dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!