Σε κλίμα έντασης με εκατέρωθεν διαξιφισμούς, αντεγκλήσεις και ευθύ κατηγορώ διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Ακολούθησε η μεταμεσονύκτια ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου όσο και επί των άρθρων.
Τα νέα μέτρα-φωτιά πέρασαν με 154 «ναι», καθώς στις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν προσμετράται η επιστολική ψήφος της απούσας Βασιλικής Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ωστόσο, ξεκαθάρισε πως εάν ήταν στη Βουλή θα υπερψήφιζε το πολυνομοσχέδιο.
«Ναι» επί της αρχής ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, διαφοροποιούμενος ωστόσο από την κυβερνητική γραμμή όσον αφορά στα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
«Όχι» επί της αρχής είπαν 140 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν έξι βουλευτές.
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνο το άρθρο 14, με το οποίο που καταργείται η δυνατότητα του”Όχι” σε όλα τα άρθρα ψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων υπο-λογαριασμού του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων, και από 1η Σεπτεμβρίου υπάγεται στον μεγάλο λογαριασμό, που δεν μπορεί να σπάσει έως το 2019.
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε εκτός από το άρθρο 14, και το άρθρο 17 που αφορά τη ρύθμιση των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν θετικά στο άρθρο 10 που προβλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τον κοινό λογαριασμό διαχείρισης των αποθεματικών κρατικών φορέων.
Έντονη αντιπαράθεση, κουβέντα για το… «μάρμαρο»
Όταν ανέβηκε στο βήμα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός διαψεύστηκε, αφού στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.
«Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Επίτροπους της Κομισιόν να πείσουν την αντιπολίτευση να ψηφίσουν τα μέτρα. Κάνετε σαν παιδάκι που φωνάζει την μαμά να μας κάνει “ντα”. Εμείς ό,τι είναι προς όφελος της χώρας θα το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος θα το καταψηφίζουμε» ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ήρθαν στις τοποθετήσεις τους και οι επικεφαλής του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.
Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα»
Στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καθώς και στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων αναφέρθηκε εκτενώς από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
«Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα με τους πρόσφυγες όταν έφτασαν στις αυλές της κεντρικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητοποίηση η Ευρώπη κινείται ακόμα με πολύ αργούς ρυθμούς.
Υπάρχουν δυστυχώς χώρες που έχουν μία στάση φοβική. Που υψώνουν συρματοπλέγματα, που απαντούν στους ανθρώπους που ψάχνουν διέξοδο με βία.
Υπάρχουν ευτυχώς και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία που δεν υψώνουν εμπόδια. Σε θετική κατεύθυνση οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες.
Κερδίζουν έδαφος όσοι θέλουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη το πρόβλημα. Κάναμε σαφές ότι είναι ανάγκη να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια ώστε να πραγματοποιείται από εκεί η διαδικασία μετεγκατάστασης.
Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώσαμε ήδη από τον Μάρτιο, ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να στηρίξει την Τουρκία. Η Τουρκία έχει μεγάλο βάρος, αλλά αν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης δεν είναι όταν πάρουν το ρίσκο να μπουν στα σαπιοκάραβα αυτοί οι άνθρωποι.
Στήριξη της Τουρκίας αλλά χωρίς παραχωρήσεις σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν κοινές περιπολίες. Πρώτον γιατί συνεχίζονται οι παραβιάσεις και αμφισβητήσεις από την πλευρά των γειτόνων και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη. Δεύτερον γιατί δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να είναι παρά για τη διάσωση.
Αν κανείς θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ροών πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα τουρκικά εδάφη. Αυτό έγινε κατανοητό.
Το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξουν κοινές περιπολίες δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακή συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή.
Θα υλοποιήσουμε τα λεγόμενα hot spots αλλά να κατανοήσουμε ότι είναι κέντρα ταυτοποίησης και θα πρέπει να διαμένουν το περισσότερο για δύο ημέρες και να αναχωρούν για τον προορισμό τους που δεν είναι η Αθήνα. Ουσιαστική χρηματοδότηση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εμείς όμως θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Υπάρχουν κανόνες αλλά αλληλεγγύη αλά καρτ.
Δεν πηγαίνουμε ως επαίτες. Θα ανταποκριθούμε γιατί είναι το καθήκον μας. Από το υστέρημά μας. Για λόγους ανθρωπιάς. Θέλω να χαιρετίσω την παρέμβαση του προέδρου του Ε.Κ. να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αυξημένων ροών.
Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτής της κρίσης, και αναδεικνύοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια αυτής της κρίσης. Τα αίτια είναι οι επιλογές πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, που δημιουργούν αστάθεια.
Αυτή τη στιγμή στα κριτήρια του ΟΗΕ αυτοί που προέρχονται από το Αφγανιστάν τηρούν στο 70% τα κριτήρια για να κριθούν πρόσφυγες και όχι το 75% που χρειάζεται. Υπάρχει ο κίνδυνος να λογίζονται ως μετανάστες και είναι μεγάλο θέμα και απασχόλησε τη χθεσινή Σύνοδο να ενταχθούν και οι Αφγανοί στη διαδικασία που εντάσσονται και οι Σύριοι
Στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, πληροφορήθηκα τις τοποθετήσεις. Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία.
Οφείλουμε να τα λάβουμε έχοντας όμως μία στρατηγική. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση εκεί που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. Πρέπει να αποφασίσεις που θα στοχεύσεις να μην βάζεις παντού κόκκινες γραμμές.
Στρατηγικό αδιέξοδο σε ότι αφορά στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Ο λαός έχει μνήμη. Επί επτά μήνες διεκδικούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μία καλύτερη συμφωνία και μας κατηγορούσατε ότι καθυστερούμε.
Εσείς ήσασταν αυτοί που κάνατε καμπάνια υπέρ μίας χειρότερης συμφωνίας. Εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία τον Αύγουστο και αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;»
Δώσαμε μια μάχη με εντιμότητα, φτάσαμε στα άκρα, πήραμε ό,τι μπορούσαμε. Κάναμε μία επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Ο λαός αποφάσισε ποιος θα διαχειριστεί μία δύσκολη συμφωνία
Μήπως θα κάνετε και κανένα Ζάππειο τις επόμενες ημέρες; Μήπως να μην προχωρήσουμε στην αξιολόγηση για το χρέος; Κάνετε αξιολόγηση στον οδικό μας χάρτη. Καταθέστε καμία πρόταση. Όμως δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα
Δεν έχετε βρει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για διαφθορά. Δεχόμαστε την κριτική και τον έλεγχο αλλά να είναι στοιχειοθετημένη. Για να σταματήσει η άσκοπη συζήτηση θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο
Παντού σε κάθε νόμο σε κάθε πρωτοβουλία μόνη έγνοια είναι η προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Προεκλογικά βρέθηκα στο Κερατσίνι. Εκεί υποσχέθηκα να γίνει πράξη η φτωχογειτονιά της Δραπετσώνας να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα. Αναθεωρήσαμε τη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ. Θα κρατήσουμε το μέτωπο της Δραπετσώνας για να γίνει μέτωπο πολιτισμού. Μας έστειλαν εδώ οι κάτοικοι όλων των λαϊκών περιοχών. Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούμε».
Διαξιφισμοί με φόντο τα «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη – Σταθάκη
Εξάλλου, έντονη ήταν η αντιπαράθεση με αφορμή την υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά να κάνει λόγο για «εκατομμυριούχο αριστερά», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αμυράς διερωτήθη εάν είναι αριστερός ένας υπουργός που ξεχνά να δηλώσει ότι έχει ένα εκατομμύριο ευρώ, τονίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είστε κυβέρνηση της αριστεράς. Είστε η εκατομμυριούχος αριστερά».
«Είναι αριστερή πρακτική να πηγαίνεις από την Αθήνα στο Αίγιο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ; Αυτή είναι η κυβερνώσα εκατομμυριούχος αριστερά. Ακούστε και μην εξεγείρεστε, δεν σας είδα να εξεγείρεστε με το πολυνομοσχέδιο που κόβει τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων», πρόσθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ομολόγων του από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο προεδρεύων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σχολίασε ότι «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο». Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα «πόθεν έσχες τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς ζήτησε να σταματήσει η λάσπη και η παραφιλολογία, επισημαίνοντας ότι για όλα θα δοθούν απαντήσεις και ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν βοηθά ούτε την λειτουργία του κοινοβουλίου ούτε την διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή.
Το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης, ωστόσο, ανέβηκε πάλι όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «έχουμε πάρει το λαϊκό κόσμο του και αυτό σας πονάει». «Το κόμμα που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταλλάχθηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα του οποίου εσείς σήμερα είστε το απολειφάδι», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης τόνισε, απευθυνόμενος προς το κυβερνών κόμμα, ότι «δεν είστε αθώες περιστερές» και ότι «δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς, όμως ας σταματήσει αυτό το παραμύθι διότι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά»
Πλήρης κάλυψη από τον Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποθέσεις των «πόθεν έσχες» του Αλέκου Φλαμπουράκη και του Γιώργου Σταθάκη λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για διαφθορά.
«Ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους υπουργούς, χωρίς να έχετε την παραμικρή απόδειξη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Για να τελειώσει αυτή η κριτική, θέλω να ξαναπώ ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και στη φοροδιαφυγή. Κανείς δε θα μείνει στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας. Ούτε υπουργός, αλλά να μιλάμε με στοιχεία, όχι με εικασίες.
Με προκαλείτε διότι ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μια ατελή δήλωση την οποία διόρθωσε με συμπληρωματική το ίδιο έτος και τα επόμενα χρόνια πλήρωσε για αυτά τα ποσά. Να μιλήσουμε για ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί; Να μιλήσουμε κύριοι του ΠΑΣΟΚ για το ένα εκατομμύριο του κυρίου Τσουκάτου, που ήταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens; Αν υπάρξουν στοιχεία, τότε θα υπάρξει ίση αντιμετώπιση. Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στις πλάτες της κυβέρνησης οι κρατικοδίαιτοι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού κ. Τσίπρα»
Ευθείες βολές και δριμύ κατηγορώ εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Επίτροπους της Κομισιόν να πείσουν την αντιπολίτευση να ψηφίσουν τα μέτρα. Κάνετε σαν παιδάκι που φωνάζει την μαμά να μας κάνει “ντα”. Εμείς ό,τι είναι προς όφελος της χώρας θα το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος θα το καταψηφίζουμε. Ανοίξατε εκτάκτως την Βουλή στις 13 Αυγούστου, στις 14 Αυγούστου ψηφίσαμε και αμέσως προκηρύξατε εκλογές ώστε ο λαός να μην έχει ενημερωθεί. Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού και εμείς θα σας το θυμίζουμε διαρκώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, που έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς τον πρωθυπουργό και αναφορικά με την κάλυψη που έδωσε στους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, Γιώργο Σταθάκη και Αλέκο Φλαμπουράρη, για τα «προβληματικά» πόθεν έσχες τους.
«Ο κ. Τσίπρας είδε τι έγινε στα πόθεν έσχες; Γιατί εμάς δεν μας ενημέρωσε κανείς; Τις αποφάσεις τις βγάζουν οι δικαστές και όχι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσίας. Δεν θα μπουν όλα σε ένα τσουβάλι. Δεν θα γίνουν συμψηφισμοί από εμάς. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί, από όποιο κόμμα και εάν είναι. Η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρό πρόσωπο και δε φοβάται καμία έρευνα, όπου και να γίνει. Μη νομίζετε πως θα μας τρομάξετε με αυτό» επεσήμανε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, η δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση, στο θέμα των 100 δόσεων και στο θέμα των υπερήλικων συντάξεων. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει για την αλλαγή στάση της. Η αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη. Άλλα ψηφίζατε πριν μερικούς μήνες και άλλα έρχεστε να ψηφίσετε τώρα. Αφήστε κ. Τσίπρα που πριν είπατε ότι τώρα θα κυβερνήσετε. Τι ακριβώς εννοείτε; Ότι πριν δεν κυβερνούσατε;» ανέφερε και εστιάζοντας στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προς τα κόμματα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, διαμήνυσε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Για εμάς ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Εμείς αυτά τα θέματα τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου».
«Δεν είμαστε δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ»
Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Θα είμαστε κανονικοί και θα υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε εύκολη αντιπολίτευση».
«Θα συνιστούσα στους συναδέλφους της συμπολίτευσης να μην καταλήξουν χειροκροτητές» τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι οι δήμαρχοι ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν την απαλλαγή εταιρειών από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών στους δήμους.
Σχετικά με το ζήτημα της παιδείας, κάλεσε τα κόμματα να δεσμευτούν για την επιστροφή των αποσπασμένων σε κόμματα και βουλευτές, εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να αναρτήσει στη Διαύγεια τον πλήρη κατάλογο των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στα κόμματα και τους βουλευτές» ανέφερε εν συνεχεία.
«Δεν ψηφίζει τα μέτρα η Ένωση Κεντρώων»
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Β. Λεβέντης. «Έχει λερωμένη τη φωλιά του ο κ. Τσίπρας. Στο παρελθόν έλεγε να μην ψηφίζονται τέτοια νομοσχέδια, υπεδείκνυε αντιευρωπαϊκή εντολή στους βουλευτές του. Και τώρα αποκαλεί τους αντιπάλους του «αντι-ευρωπαϊστές» αν δεν ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά.
«Παρά τις προσπάθειές του να μας πείσει ότι κάνει το σωστό, στην ουσία συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ενώ στην τοποθέτησή του άφησε αιχμές και για τα άλλα μεγάλα κόμματα.
«Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΝΔ ψήφισαν τα μνημόνια και τώρα αρνούνται. Αυτό είναι ένα μεγάλο μείον για τη συνείδηση του κόσμου. Η κατάσταση είναι εξίσου επικίνδυνη και σε αυτό έχει δίκιο ο Τσίπρας. Όμως, εδώ και 5 χρόνια, έλεγε όμως ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ενώ τώρα ψήφισε το πιο βαρύ από όλα, μαζί με το ενέχυρο των 50 δισ. ευρώ. Βλέπω μία περίεργη συμμαχία μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. Μάλλον η καθίζησή τους, τους φέρνει πιο κοντά» τόνισε.
«Η Τουρκία θα πάρει λεφτά και η Ελλάδα βήμα προς βήμα θα υποχωρεί στο θέμα του προσφυγικού. Στο θέμα των Σκοπίων, ο Κοτζιάς έστειλε μία επιστολή σε μένα για να του πω την άποψή μου για το θέμα της ονομασίας. Δεν αντιλήφθηκα το πνεύμα της επιστολής. Το θέμα είναι να πείσουμε εμείς ώστε να πιέσουν τους Σκοπιανούς στο θέμα της ονομασίας. Αυτά τα μέτρα είναι πολύ βαριά, δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε, αφού δεν δίνουν λύση στο θέμα των συντάξεων. Ακόμη υπάρχουν ρετιρέ στις συντάξεις που δεν έχουν πειραχτεί», δήλωσε για τα θέματα του προσφυγικού, αλλά και για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Λεβέντης.
«Την τελευταία πενταετία δεν μπαίνει κάτι άλλο, εκτός από φόρους. Δεν ήρθα εδώ μόνο για να καταγγείλω και να πω μόνο ότι όλα γίνονται στραβά. Πρέπει τα κόμματα να κάνουν και την αυτοκριτική τους. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε 1% θετικό για να το ψηφίσω, δεν έχει κάτι το αναπτυξιακό», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Κουτσούμπας: Παρηγοριά στον άρρωστο τα περί διαρθρωτικών αλλαγών
Για «αντιλαϊκά προαπαιτούμενα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
«Τα περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Αν πιάσουν τόπο στην κοινωνική συνείδηση, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», προειδοποίησε και επεσήμανε πως «όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας. προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο».
Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε και το χθεσινό επεισόδιο του ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει το κόμμα του. «Δεν βγάζουν τσιμουδιά, κάθονται κότες, γίνονται λαγοί στο άκουσμα της SIEMENS που ήταν χρηματοδότης του ιδεολογικού τους πατέρα του Χίτλερ», είπε και πρόσθεσε πως «μόνο παρεμπιπτόντως αναφέρομαι, δεν αξίζει να χαλάς σάλιο γι’ αυτούς τους
zougla.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!