Στον τελικό σχεδιασμό για τον διαχωρισμό των δανειοληπτών των «κόκκινων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες, προκειμένου να καθοριστεί ποιοι δύνανται να πληρώσουν -ωστόσο δεν το πράττουν- και ποιοι όχι.
Έτσι, μια σειρά κριτηρίων θα κατατάσσει τους δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε οικονομικά αδύναμους και σε όσους συστηματικά βάζουν «φέσια».
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κακοπληρωτές ανέρχονται σε 20.000 και φέρονται να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε περίπου 100 δις ευρώ.
Τα κριτήρια
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως θεωρεί μείζονος σημασίας την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξευρεθούν διαφορετικές λύσεις διαχείρισης των εκάστοτε περιπτώσεων.
Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται διαχωρισμός των δανειοληπτών καθορίζονται ως εξής:
– για ποιον σκοπό χορηγήθηκε το δάνειο και τι είδους είναι (σ.σ.: πιστωτική, στεγαστικό, καταναλωτικό κ.λπ.)
– το επιτόκιο του δανείου
– το νόμισμα με το οποίο χορηγήθηκε το δάνειο
– η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο που έχει προσημειωθεί
– η τοποθεσία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας (για επιχειρηματικά δάνεια)
– η ύπαρξη καταθέσεων
– το μέγεθος του ανοίγματος που έχει ο δανειολήπτης
– η συμπεριφορά του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με το «Έθνος», υπάρχουν και άλλες παράμετροι με τις οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν όσοι έλαβαν δάνεια όπως:
– τo χρονικό διάστημα για το οποίο το δάνειο παραμένει μη εξυπηρετούμενο
– εάν ο δανειολήπτης έχει μπει σε ρύθμιση και εάν την έχει αθετήσει
– το εισόδημα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βάσει του ΦΕΚ, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν -μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015- καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη.
Τα «κόκκινα» δάνεια -που συνδέονται αναπόφευκτα με την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα που θα συζητήσουν οι Έλληνες υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών στις συναντήσεις τους που ξεκινούν σήμερα.
O νέος Κώδικας Δεοντολογίας
Στο ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων δημοσιεύτηκε ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βάσει του ΦΕΚ, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν -μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015- καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο 2 της Δ.Ε.Κ. υποβάλλοντας στο ίδρυμα:
1. Εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης», συμπληρωμένη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην από 5.12.2014 διευκρινιστική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος,
2. Εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας της Ελλάδος (απόφαση ΠΕΕ 42/30.5.2014) και την παρ. 3, περίπτωση β, του παρόντος Κεφαλαίου.
3. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας, η προειδοποιητική επιστολή της ανωτέρω υποπαραγράφου: Στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα».
Σχετικά με τα δάνεια, η μη εξυπηρέτηση των οποίων ξεπερνά τις 30 ημερολογιακές ημέρες μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των τριάντα ημερολογιακών ημερών.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015.
Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας της απόφασης ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014:
1. Μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής.
2. Δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!