Να περιμένουν μέχρι την 1η.1.2024 οι καταναλωτές, πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν, συνέστησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικές τιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.
Μιλώντας, την Τρίτη (5/12), στη ραδιοφωνική εκπομπή του Β. Χιώτη και του Ν. Παπαδόπουλου, στον ΣΚΑΪ, εξήγησε τί ακριβώς αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος. «Θα σας έλεγα να κάνετε λίγο υπομονή, να δείτε τα τιμολόγια την 1η.1.2024. Σας πληροφορώ ότι αν η τιμή της χονδρικής είναι καλή τον Δεκέμβριο, τα τιμολόγια θα είναι πολύ καλά από 1.1.2024» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Αναφερόμενος, ειδικά, στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα τιμολόγια σημείωσε: «Είχαμε 30 – 40 διαφορετικά τιμολόγια και τα ομαδοποιήσαμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες με εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή τα σταθερά, αυτά που αγοράζεις και έχεις μία σταθερή τιμή, τα κυμαινόμενα, αυτά που αγοράζεις, αλλά παίζει η τιμή ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τα δυναμικά, που δεν μας αφορούν ως νοικοκυριά, γιατί αφορούν αυτούς που έχουν έξυπνους μετρητές. Η μόνη διαφορά, πέραν του να κατηγοριοποιήσουμε τα τιμολόγια σε τρεις κατηγορίες, είναι ότι προσθέσαμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, στο οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν μία τιμή, που είναι ευθέως συγκρίσιμη για όλους». Ο λόγος για το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ) και η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Αυτή η τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο το μήνα, ενώ θα είναι εύκολη η σύγκριση των τιμών διαφορετικών παρόχων από 1.1.2024, μέσω του σχετικού εργαλείου που διαμορφώνει η ΡΑΑΕΥ.
Ο Υπουργός τόνισε πως: «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι, μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για το “διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο». Και αυτό, διότι όπως είπε: «…Δεν θέλουν κάποιοι από τους παρόχους να συγκρίνονται οι τιμές και συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη σύγχυση».
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε, ακόμη, πως: «Για πάρα πολλές περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια, υπήρχε μια μεγάλη προσφορά για έναν με δυο μήνες και μετά ακολουθούσαν χρεώσεις, οι οποίες ήταν πολύ πιο δύσκολες για τους καταναλωτές. Και με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες πήγαιναν σε τιμολόγια που ήταν πιο κερδοφόρα για τους παρόχους». Για να μπει τέλος, λοιπόν, σε αυτές τις πρακτικές εισήχθη το πράσινο τιμολόγιο: «Ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Και ανταγωνισμός υπάρχει μόνο όταν οι καταναλωτές ξέρουν τις τιμές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές υπογράμμισε πως από 1.1.2024 θα μπορούν να κάνουν εύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.
«Η εναλλακτική είναι να πεισθείτε από κάποιον -διότι ελεύθερη αγορά έχουμε και ελεύθερη οικονομία- που σας στέλνει κάτι που θα είναι διαφανές και πειστικό και να πείτε: “αυτό μου αρέσει, αυτό το κίτρινο είναι πράγματι πολύ φθηνό, έχω τη δεξιότητα να το καταλάβω”. Δικαίωμά σας είναι αυτό» σημείωσε ο Υπουργός, για να προσθέσει: «Αν δεν έχετε αυτή τη δεξιότητα και δεν θέλετε να είστε σε σύγχυση, περιμένετε. Βλέπετε 1η του μήνα ποιες είναι οι τιμές. Αν είστε στο πράσινο τις ξέρετε. Αν είστε σε πάροχο που είναι φθηνός ή είναι ακριβός και παράλληλα ακούτε τους παρόχους να σας κάνουν τις άλλες προτάσεις που έχουν, διαλέγετε. Εμείς δεν μπορούμε να διαλέγουμε για τους καταναλωτές τιμολόγιο από μόνοι μας, δε γίνεται αυτό, σε καμία αγορά. Αν όμως οι καταναλωτές δεν επιλέξουν, δεν μπορούμε να αφήσουμε να το κάνουν αυτό οι πάροχοι. Υπάρχει προφανώς σύγκρουση συμφερόντων».
Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, μόνο στο μπλε τιμολόγιο προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης. Επί της ουσίας, στα άλλα τρία είδη τιμολογίων (πράσινο: ειδικό, κίτρινο: κυμαινόμενο και πορτοκαλί: δυναμικό) απαγορεύονται οι ποινές πρόωρης αποχώρησης στο συμβόλαιο και ο καταναλωτής μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή, είτε συμβόλαιο είτε πάροχο.
Τα 4 τιμολόγια
Τα 4 τιμολόγια είναι το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί.
Καθένα από αυτά τα τιμολόγια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, κάθε τιμολόγιο έχει τα συν και τα πλην του, τα οποία θα δούμε παρακάτω.
Το πράσινο
Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν. Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο και όσοι καταναλωτές λήγει το συμβόλαιό τους μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά.
Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι το πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ).
Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλον πάροχο χωρίς πέναλτι.
Το αρνητικό αυτού του τιμολογίου είναι ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και σε περίπτωση που η τιμή ανέβει θα «παρασύρει» αυτόματα το πράσινο τιμολόγιο. Αυτό βέβαια μπορεί να ισορροπηθεί από το ότι ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Όσοι επιλέξουν αυτό το τιμολόγιο πρέπει να παρακολουθούν συχνά την τάση της αγοράς και να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο για να συγκρίνουν τιμολόγια από διαφορετικούς παρόχους.
Το πράσινο τιμολόγιο προτείνεται σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.
Το μπλε
Το τιμολόγιο με την μπλε σήμανση έχει σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η ποινή πρόωρης αποχώρησης, αλλά και το ότι αν οι τιμές πέσουν ο καταναλωτής θα συνεχίσει να χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή βάσει της οποίας έχει υπογραφεί η σύμβαση.
Το θετικό στο συγκεκριμένο τιμολόγιο είναι ότι ο καταναλωτής δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συμβόλαιό του.
Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση, προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρή κατανάλωση.
Το κίτρινο
Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια είναι αυτά με την κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα αρνητικά του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι το ότι οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας.
Το πορτοκαλί
Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας.
Το αρνητικό σε αυτό το τιμολόγιο είναι ότι είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή, για να μπορεί να το επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ στα θετικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποχώρησης χωρίς ποινή.
Συνολικά, όπως προτείνει και το ΙΝΚΑ, οι καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή, την έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!