Νέοι λογαριασμοί ρεύματος: Οµαλή θα είναι όπως όλα δείχνουν η µετάβαση στα τιµολόγια χωρίς κρατική επιδότηση από το νέο έτος. Η τιµή του αερίου –που διαµορφώνει αυτή του ρεύµατος– παραµένει σε χαµηλά επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία στους παρόχους να προσφέρουν χαμηλές τιµές στα τιµολόγια όλων των χρωµάτων.
Οι καταναλωτές θα χρειαστεί τελικά να επιλέξουν μεταξύ φθηνών και… φθηνότερων τιμολογίων και θα πληρώσουν την κιλοβατώρα ανεξαρτήτως χρώματος (πράσινο, μπλε, κίτρινο) χαμηλότερα από ό,τι πλήρωναν πριν με τις επιδοτήσεις. Είναι μάλιστα κοινή η εκτίμηση παρόχων και αρμόδιου υπουργού ότι οι τιμές ρεύματος τον Ιανουάριο θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από αυτές της περιόδου των επιδοτήσεων.
Ουσιαστικά όμως η επιλογή τιμολογίου, εξαρτάται από τις προτεραιότητές σας:
-Αν θέλετε να έχετε τη χαμηλότερη τιμή κι ας έχει ρίσκο, και να μπορείτε να αλλάζετε εταιρείες για να την εξασφαλίζετε, τότε σας ταιριάζει το κυμαινόμενο τιμολόγιο.
-Επίσης, αν πιστεύεται ότι η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά θα κινείται πτωτικά, και δε φοβάστε το ρίσκο, ούτε σας ενοχλεί η ενασχόληση κάθε μήνα με τις τιμές γιατί θέλετε πάντα τη χαμηλότερη τιμή, τότε θα επιλέξετε το πράσινο ή το κίτρινο.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο, είναι ότι στο πράσινο η τιμή για ένα μήνα είναι γνωστή χωρίς αλλαγές από την αρχή του μήνα, αλλά θα είναι λίγο πιο ψηλά από το κίτρινο. Αντίστοιχα το κίτρινο, εμφανίζεται με τη χαμηλότερη τιμή αλλά έχει και το μεγαλύτερο ρίσκο αν οι τιμές αλλάξουν μέσα στο μήνα.
Oι προτιμήσεις
Παρόλα αυτά, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο μπλε (σταθερό) τιμολόγιο. Πρόκειται για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με την τιμή της ενέργειας κάθε μήνα, ούτε να ανησυχούν για απρόβλεπτα κόστη και το βλέπουν σαν την πιο λογική λύση ειδικά αφού οι τιμές του πλέον είναι κοντά σε αυτές των κυμαινόμενων, χωρίς τον κίνδυνο για ξαφνικές αυξήσεις. Οι εταιρείες από την άλλη, θέλουν να κερδίσουν ένα σταθερό πελατολόγιο και εξασφαλισμένο περιθώριο κέρδους.
Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες προμήθειας δίνουν μάχη για το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, για να βγάλουν τους καταναλωτές από τα διλήμματα του πράσινου ή κίτρινου τιμολογίου και να μην ανησυχούν για απώλειες πελατών ή για απλήρωτους λογαριασμούς…
Την αρχή στις ανακοινώσεις ελκυστικών τιμών για το μπλε τιμολόγιο έκανε η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε τιμή 17,5 λεπτά/κιλοβατώρα σταθερά για ένα χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησε η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ η Ελιν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα πάγιο 5 ευρώ/μήνα αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024, δώρο τα πάγια τριών μηνών.
Aναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τα σταθερά τιμολόγια από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι οι μικρές εταιρείες επιχειρούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά μέσω ελκυστικών τιμών στο μπλε τιμολόγιο.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όσοι καταναλωτές δεν κάνουν την επιλογή τους, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, θα «μεταφερθούν» στο πράσινο τιμολόγιο.
Τι λένε οι “ειδικοί”
Αυτό, πάντως που εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι το μέσο νοικοκυριό στη χώρα έχει από 350 έως 500 κιλοβατώρες κατανάλωση μηνιαίως. Γι’ αυτό τον λόγο και οι καταναλωτές που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία τείνουν στο να «κλειδώσουν» τα σταθερά τιμολόγια. Για τα νοικοκυριά τώρα που έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη κατανάλωση από τις 500 κιλοβατώρες και τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγούν σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς, έστω και με τις χαμηλότερες τιμές κιλοβατώρας που προκύπτουν, αναγκαστικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα αποτελέσουν μονόδρομο.
Το κίτρινο τιμολόγιο, προτάσσει ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ, εξήγησε: «Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια, κι αν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές αγοράς ενέργειας, τότε πάμε σε άλλο τύπο τιμολογίου (μας δίνεται άμεσα το δικαίωμα χωρίς πέναλτι), ίσως το πράσινο ή το μπλε».
ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!