Η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας, βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φινλανδία.
Το φινλανδικό μοντέλο βασίζεται στον εθελοντισμό και είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος έχει εξελιχθεί στη σκανδιναβική χώρα.
Το πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα επιτελεία θα το απαντήσουν στην πολιτική ηγεσία, η οποία κομίζει πολύτιμες πληροφορίες.
Τα βασικά και κομβικά σημεία του φινλανδικού μοντέλου, είναι τα εξής:
- από τα 18 μέχρι τα 60 υπόχρεοι της στρατιωτικής θητείας είναι όλοι οι άνδρες. Αφορά είτε ένοπλη, είτε άοπλη, είτε ακόμη και εθελοντική πολιτική θητεία.
- οι γυναίκες μπορούν και αυτές να μετέχουν στις Ένοπλες δυνάμεις με μία απλή αίτηση στο Επιτελείο
- υπάρχουν τριών ειδών θητείες, 165 ημερών, 255 ημερών και 347 ημερών, αναλόγως ποιο μοντέλο θα επιλέξει ο καθένας και τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτό το μοντέλο στη μετέπειτα ζωή του
- oι απλοί στρατιώτες παραμένουν σε εφεδρεία έως και τα 50 και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επανεκπαιδεύονται για τουλάχιστον 80 ή 150 ημέρες
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Θα έρθουν έλληνες αξιωματικοί ο οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι ένας στρατός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα – ένας στρατός πολιτών. Χαίρομαι που η επιλογή της ελληνικής Δημοκρατίας ήταν πάντα -και θα είναι πάντα- να βασίζεται στο στρατό των πολιτών» είπε ο Νίκος Δένδιας.
ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!