Παρατηρήσεις των επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό της Λευκάδας δημοσιοποίησε ο διευθυντής και καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, μέσω του λογαριασμού του στο facebook. Ο κύριος Τσελέντης επισημαίνει πως χρειάζεται προσοχή, καθώς η μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ δεν είναι η αναμενόμενη.
Ο καθηγητής τονίζει πως «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» ακόμη και πως σύμφωνα με τις αναλύσεις των σεισμολόγων, «αν “σπάσει” το κλείθρο του γνωστού ρήγματος στη περιοχή μεταξύ Β. Κεφαλλονιάς και Ν. Λευκαδας δεν πρέπει να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 5,7 Ρίχτερ».
Μάλιστα, ο καθηγητής ενημερώνει πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο πρόκειται να εγκαταστήσει στην Κεφαλονιά δίκτυο σεισμογράφων, για την κατά το δυνατόν πληρέστερη παρακολούθηση των ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής.
Ο κύριος Τσελέντης επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά την άποψή του πως οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε να αποφεύγεται ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τέτοιες περιπτώσεις.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Το φαινόμενο εξελίσσεται ακόμα αλλά τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας δεν είναι τα αναμενόμενα από ανάλογες περιπτώσεις γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντική ελαστική ενεργεία να απελευθερωθεί ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ. Από υπολογισμούς που κάναμε στο Γεωδυναμικό αν “σπάσει” το κλείθρο του γνωστού ρήγματος στη περιοχή μεταξύ Β Κεφαλλονιάς και Ν Λευκάδας δε πρέπει να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 5.7 R αλλά καλύτερα να μη γίνει γιατί είναι κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Φισκάρδου που η ποιότητα των παλαιών κατασκευών δεν είναι ότι καλύτερο. Το Γεωδυναμικο με επιδότηση από ==>ξένους φορείς <== θα εγκαταστήσει πάρα πολλά όργανα στη Κεφαλλονιά, από ειδικούς σεισμογράφους μέχρι συστοιχίες ΒΑΝ τα οποία θα είναι μόνιμα. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε πολλά σεισμικά ρήγματα ακόμα και Νότια που έδωσαν τους καταστροφικούς σεισμούς το 1953 και πρέπει να τα παρακολουθούμε γι αυτό εγκαθιστούμε τόσα πολλά όργανα. Καλό σας βράδυ και να θυμάστε ο πανικός είναι πολύ ποιο επικίνδυνος από το σεισμό και περιορίζεται αν λέμε εκλαϊκευμένα την αλήθεια στους πολίτες».