Η ελληνική Οικονομία, απομακρύνεται από την αβεβαιότητα και σε έκθεσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές. Παράλληλα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δείχνει πως άντεξαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, κατά τη διάρκεια διαφόρων κυμάτων αστάθειας στο δεύτερο εξάμηνο. Συγκεκριμένα αναφέρει πως, «οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας», ενώ για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ευρωζώνη, αναφέρει πως, «είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων».
Περιορισμένη ανάκαμψη και χαμηλή κερδοφορία οι προκλήσεις των Ευρώ-Τραπεζών
Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες της Ευρωζώνης παρά την βελτίωση. Ανάμεσα σε αυτές τις προκλήσεις είναι το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και η χαμηλή κερδοφορία.Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως τονίζεται στο κείμενο της έκθεσης, «οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα κεφάλαια».
Οι 4 κίνδυνοι για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος:
• Αυξημένος κίνδυνος αντιστροφής του παγκόσμιου κινδύνου που ενισχύεται από τη χαμηλή ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές.
• Ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
• Κίνδυνος αύξησης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
• Αυξημένος δυνητικός κίνδυνος πίεσης στον «σκιώδη» τραπεζικό τομέα