“Επιζητούμε την ειλικρινή συνεργασία κι εδώ είναι η ιστορική, ανατρεπτική στιγμή να φέρουμε τα πάνω – κάτω και να επαναφέρουμε στη φυσιολογική σειρά την τοπική αυτοδιοίκηση”.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
“Ποιά λοιπόν είναι η αυτοτέλεια όταν μας δίνετε λιγότερα και κάνουμε περισσότερα; Όταν μειώνονται οι εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και δεν αναπληρώνονται από νέους, αλλά αναλαμβάνουμε διαρκώς περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με το παρελθόν;
Είμαστε οικονομικά, ποιοτικά, θεσμικά και αποτελεσματικά η πιο υγιής δομή στη χώρα κι αυτό το έχουμε αποδείξει. Πώς; Παράγοντας μεγαλύτερο έργο παρά τη μείωση των εσόδων μας κατά 60%. ” είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ο Πρόεδρος των Περιφερειαρχών, θέτοντας ως προτεραιότητα την ακηδεμόνευτη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Για το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για εύλογες υποψίες προσπάθειας χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης μέσω των οικονομικών της, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο που επιτελούν οι Περιφέρειες το οποίο συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο “έργα, δράσεις, ενισχύσεις και αποτέλεσμα”, ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται άμεσα αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας με μείωση των συντελεστών φορολόγησης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των παραγωγικών συντελεστών όπως το ενεργειακό κόστος.
Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: “Είμαστε εδώ, στη Λευκάδα, σε μία συνεδρίαση που μπορεί να αποδειχθεί ανατρεπτικά ιστορική, αν ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες της θέσεώς του. Είμαστε εδώ και λέμε στο υπουργείο: τώρα κηρύξτε την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.
Η ιστορία εκδικείται και εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο. Ο λαϊκισμός ενίοτε δαγκώνει το χέρι εκείνων που τον τάιζαν τόσα χρόνια. Γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ευθύνη, ειλικρίνεια, συνεργασία και σεβασμός. Εδώ είμαστε όλοι μία γροθιά και το έχουμε αποδείξει. Εδώ, αν δεν ήταν η αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρώτη πρωτοβουλίες στο σεισμό, ακόμη θα είχαμε σεισμό.
Εμείς σήμερα εδώ απαιτούμε δεν επαιτούμε και είμαστε περί Πάτρις και όχι περί πάρτης.
Κύριε υπουργέ, προσερχόμαστε σ’ αυτό το συνέδριο με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για τη χώρα, το συνάνθρωπο, την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Με αίσθημα συνεργασίας και εφόδια την προηγούμενη θητεία μας. Σας σεβόμαστε, σας εκτιμούμε, ευχαριστούμε που έχετε διάλογο μαζί μας, είστε ο υπουργός που έχει ανοιχτές τις πόρτες, που μας σέβεται και συνεργάζεται μαζί μας.
Όμως κύριε υπουργέ, μεταφέρετε και στα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης ότι υπάρχει μία εμμονική και αστεία διαδικασία για το ποιός θα πληρώνει τους εργαζόμενους των Περιφερειών. Το να παραδέχεται κανείς τα λάθη είναι ορισμένες φορές επιβεβλημένο και υγιές. Όπως και η καταστροφική εγωγνωσία της εξουσίας σπανίως επιτρέπει σε κάποιον να αναλογιστεί πως μπορεί να γίνει από θύτης – θύμα.
Αναλογιστείτε λοιπόν πως σήμερα δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης του κράτους, των κυβερνήσεων, των Περιφερειών και των εργαζομένων στις Περιφέρειες. Πρέπει να πάρετε πίσω αυτή την απόφαση γιατί δεν αξίζει για αυτό το θέμα να βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που ταράζει τη συνεργασία μας, δημιουργώντας ανασφάλεια και εύλογες υποψίες στους εναπομείναντες εργαζόμενους στις Περιφέρειες, αλλά και ύστερες σκέψεις ότι θέλετε να βάλετε χέρι στο θεσμικό ρόλο και να χειραγωγήσετε την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των οικονομικών.
Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κατ’ επίφαση οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των Περιφερειών. Είμαστε δέσμιοι των υπουργείων, είναι ξεκάθαρο αυτό.
Όταν ήσασταν αντιπολίτευση λέγατε ότι οφείλει το κράτος να πληρώνει τους εργαζόμενους. Τώρα γιατί η αυτή η άγαρμπη αλλαγή; Κι αν θέλετε να εφαρμόσετε τον Καλλικράτη, δεν υπάρχει λόγος να περνάτε την τροπολογία ξαφνικά, βράδυ, γιατί αυτό δεν είναι ποιότητα δημοκρατίας.
Παραπέμπει σε ενοχή όταν προσπαθείς να περάσεις νύχτα μία αλλαγή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Δείχνει ή ότι δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτό που κάνεις, ή ότι έχεις σκέψεις δόλιες γι’ αυτό που κάνεις. Και η δόλια σκέψη είναι η χειραγώγηση. Είμαστε υποταγμένοι στη βούληση της εκάστοτε εξουσίας. Αυτή λοιπόν δεν είναι η αυτοδιοίκηση που οραματίζεται μία αριστερή κυβέρνηση ή οραματιζόμαστε εμείς οι αυτοδιοικητικοί.
Ελάτε λοιπόν να δούμε… γιατί δε μας δίνετε τα νοσοκομεία που ήταν επιταγή του Καλλικράτη; Γιατί δε μας δίνετε το 10% που επιβάλλατε επιπλέον στον ΦΠΑ για τις μεταφορές; Γιατί μας πήρατε 21 εκ. ευρώ για να τα διαθέσετε στην ανθρωπιστική κρίση χωρίς όμως να μας ρωτήσει κανείς; Γιατί μείωσε το υπουργείο κατά 10% τη χρηματοδότηση για τις μεταφορές των μαθητών λέγοντάς μας πρακτικά να τα βρούμε μόνοι μας; Γιατί δεν μας δίνετε θεσμοθετημένους πόρους ύψους 250 εκ. ευρώ σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό που σύντομα θα κληθείτε να ψηφίσετε στη βουλή;
Ποιά λοιπόν είναι η αυτοτέλεια όταν μας δίνετε λιγότερα για να κάνουμε περισσότερα; Όταν μειώνονται οι εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και δεν αναπληρώνονται από νέους, αλλά αναλαμβάνουμε διαρκώς περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με το παρελθόν;
Είμαστε οικονομικά, ποιοτικά, θεσμικά και αποτελεσματικά η πιο υγιής δομή στη χώρα κι αυτό το έχουμε αποδείξει. Πώς; Παράγοντας μεγαλύτερο έργο παρά τη μείωση των εσόδων μας κατά 60%.
Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση είναι μηδενική για σημαντικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων, των φυσικών καταστροφών, των καταπτώσεων, των εκτάκτων καταστάσεων, σε όλα αυτά τα οποία καθημερινά καλείται ο καθένας να αντιμετωπίσει και αφορούν την ασφάλεια των πολιτών.
Κύριε υπουργέ, εμείς επιζητούμε την ειλικρινή συνεργασία κι εδώ είναι η ιστορική, ανατρεπτική στιγμή να φέρουμε τα πάνω κάτω και να επαναφέρουμε στη φυσιολογική σειρά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εμείς μιλάμε με πράξεις. Πήραμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από το 19% και τη φθάσαμε στο 100% και πλέον. Αυτό σημαίνει έργα παιδείας που είναι ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης, έργα υγείας που είναι ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης, δρόμοι, υποδομές, έρευνες, πανεπιστήμια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, υγεία και πρόνοια παντού. Έργα, ενισχύσεις, παροχές και αποτέλεσμα: αυτές είναι οι Περιφέρειες.
Εμείς γρήγορα είχαμε διαγνώσει, από τον περασμένο Μάρτιο ότι θα έχουμε πρόβλημα στο ΕΣΠΑ και λέγαμε μετ’ επιτάσεως ή να δοθεί παράταση ή να βρεθεί άλλη λύση. Είχαμε ζητήσει να δοθεί το 100% των χρημάτων των έργων στη χώρα, ώστε να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελοποιήσουμε το παρελθόν. Δηλαδή να πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρήματα από το μέλλον, αφού δεν μας έδιναν παράταση, παρά να ζητάμε απεγνωσμένα πράγματα που δε θα λάβουμε. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον κ. Χαρίτση το πετύχαμε αυτό και φέραμε 1,7 δις ευρώ στη χώρα από το πουθενά, όταν η κοινωνία βογκάει περιμένοντας να πάρουμε τη δόση των 2 δις ευρώ.
Προτείναμε και θεσμοθετήθηκε ειδικός λογαριασμός για τα χρήματα του ΕΣΠΑ ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων και να τελειώσουν εγκαίρως. Έτσι θα έχουμε χρήσιμα έργα που χρειαζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα θα δουλέψουν και συνάνθρωποί μας. Γιατί είδατε τι συνέβη με τα τραπεζικά capital controls: αυξήθηκε η ανεργία γιατί σταμάτησαν τα έργα στον ιδιωτικό τομέα.
Παρ’ όλα αυτά, οι Περιφέρειες παραμένουν στην πρώτη γραμμή και στο νέο ΕΣΠΑ όπου ξεκινήσαμε με την ενίσχυση των παιδιών των φτωχών οικογενειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και συνεχίζουμε με μία μεγάλη προσπάθεια για τις υποδομές, την πρόνοια, την έρευνα και την καινοτομία.
Κύριε υπουργέ ήμασταν εμείς εκείνοι που υπερασπιστήκαμε μαζί με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης την ένταξη έργων στο πρόγραμμα διασύνδεσης με την Ευρώπη και πετύχαμε να πάρουμε ενίσχυση ύψους 500 εκ. ευρώ σε σύνολο 750 εκ. για τη χώρα για να αναβαθμιστούν υποδομές στους σιδηροδρόμους.
Είμαστε στον πυρήνα των διαδικασιών και προχωράμε. Όμως υπάρχει διάχυτη μία καχυποψία στην κοινωνία ότι κάποιοι δε θέλουν τις Περιφέρειες αποτελεσματικές, διαφορετικές και χρήσιμες, αλλά τις θέλουν του χεριού τους. Αυτό επιχειρείται να γίνει μέσω της διαδικασίας της πληρωμής των εργαζομένων. Επαναλαμβάνω ότι είναι μία ασήμαντη υπόθεση μπροστά στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κι ας μην ξεχνάμε πως ήταν προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα τους πληρώνει το κράτος. Γιατί η κυβέρνηση σήμερα ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τον παλαιοκομματισμό τον οποίο κατήγγειλε και κατηγορούσε προεκλογικά; Μήπως έχει μπει και στο δικό της dna η κυβερνησιμότητα; Μήπως έγινε στροφή η οποία δε συνάδει με την αυτοδιοίκηση και τον καιρό αυτό που ζούμε; Θέλετε έναν χρήσιμο θεσμό να τον κάνετε άχρηστο;
Εγώ θα έλεγα ότι το παράδειγμα των Περιφερειών θα μπορούσε να το ακολουθήσει και η κεντρική κυβέρνηση. Δεν έχει να χάσει κάτι. Εμείς συνεργαζόμαστε χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα, βάζουμε πάντα το εθνικό καλό πάνω απ’ όλα δώσαμε μάχες. Για το καλό των συνανθρώπων μας είμαστε και συνεργαζόμενοι και απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Δώσαμε μάχες όταν η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να μας πάρει αρμοδιότητες από το ΕΣΠΑ και να αυξήσει την γραφειοκρατία η οποία όλοι ξέρουμε πως γεννά ασυδοσία, διαφθορά, διαπλοκή και εθνική ζημία για τη χώρα. Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε.
Όταν όμως μας κάλεσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε τη βοήθειά μας με τα αποθεματικά μας για να συμβάλουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είπαμε “ναι” αρκεί να κερδίσει η Ελλάδα, η Ελληνική οικογένεια και οι Έλληνες. Είπαμε όμως και κάτι άλλο: είμαστε μαζί σας αλλά προσοχή στον ερασιτεχνισμό και τον ολοκληρωτισμό που συνήθως διακατέχει την εξουσία. Δυστυχώς σε πολλά επαληθευτήκαμε.
Εμείς κύριε υπουργέ θέλουμε άλλη μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των οικονομικών, γιατί ξεκινά μία ανούσια σύγκρουση. Ας μην εκλαμβάνουν κάποιοι ορισμένοι ως αδυναμία το να μη θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μία εθνική προσπάθεια.
Ζητάμε συναίνεση στην πράξη και όχι σε τετελεσμένα γεγονότα που μας αφορούν άμεσα.
Σημείο αναφοράς σε κάθε δράση, σε κάθε έργο των Περιφερειών βρίσκεται ο άνθρωπος και όχι η εξουσία. Δε θέλουμε όμως να βρισκόμαστε υπό την αντιπαραγωγική κηδεμονία της κυβέρνησης.
Θα έλεγε κανείς ότι είναι μοιραίο οι Περιφέρειες να καταβάλουν το τίμημα των άστοχων, των ολέθριων και των ιδεοληπτικών πολιτικών επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα πράγματα σήμερα μπορεί να μην είναι εκρηκτικά, αλλά οδηγούνται σε μία διαδικασία ενδόρηξης. Τι σημαίνει αυτό; Είναι το αντίστροφο της αντίδρασης στην πράξη. Σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι σταθερές, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς κι αυτό είναι χειρότερο και κάποια στιγμή θα εκτιναχθεί η αντίδραση ως ελατήριο.
Αγαπητοί συνάδελφοι και κύριε υπουργέ,
Από εμάς δεν θα ακούσετε ποτέ να συμπεριφερόμαστε με την κολακεία του φθόνου που παράγεται από το αίσθημα της μειονεξίας όσων δεν μπορούν να το αποφύγουν. Κοιτάμε μπροστά, μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και ζητάμε συνεργασίες και όχι πολιτικές ετερότητες, να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν εχθρό για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή μας. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πολιτική, αλλά πολιτική με έργα και δράσεις για τον άνθρωπο.
Πιστέψτε με, όλα αυτά τα λέμε “αληθεύοντες εν αγάπη” όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος.
Εάν μία κυβέρνηση της αριστεράς θέλει μία πραγματική αυτοδιοίκηση, ας πάμε από την αρχή. Να μας δώσετε οικονομική αυτοτέλεια και όχι να μας φορτώνετε υποχρεώσεις και μετά να μας ζητάτε να βάλουμε φόρους και τέλη. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ούτε τέλη, ούτε φόρους. Το παραμύθι αυτό είναι καλό, αλλά δεν αγοράζουμε πλέον παραμύθια γιατί τα έχουμε διαβάσει όλα. Δώστε μας αν θέλετε και κανονιστική αρμοδιότητα για ορισμένα θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες. Ενισχύστε μας την εκτελεστική ικανότητα, δώστε μας τα ανταποδοτικά που εμείς εισπράττουμε και βάλτε προληπτικό έλεγχο στα οικονομικά μας. Εμείς θέλουμε καθαρότητα μέχρι τελευταίου ευρώ.
Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να σταματήσουν οι θεωρητικές εξαγγελίες και να πάμε σε μετρήσιμη πράξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία τραγικά δύσκολη περίοδο και το μοντέλο το οποίο ακολουθείται είναι θνησιγενές εν τη γενέσει του γιατί πέντε τώρα η οικονομία και η χώρα αργοπεθαίνει και κανείς δεν καταλαβαίνει πως έτσι δεν πρόκειται να αναστηθεί.
Το μοντέλο είναι λάθος γιατί είναι κάτω από το βάρος των φόρων. Το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ένα και αποτελεί μονόδρομο: μείωση του συντελεστή των φόρων για να έχουμε περισσότερα έσοδα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να χτυπηθεί η μαύρη εργασία και μείωση του κόστους της ενέργειας. Είναι λανθασμένη η αντίληψη πως το εργασιακό κόστος επιβαρύνει τα ελληνικά προϊόντα. Είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το ενεργειακό και το κόστος των πρώτων υλών. Μειώστε το, τολμήστε μία δημιουργική, παραγωγική ανατροπή. Βάλτε τους πολίτες συμμέτοχους όπως πράττουμε εμείς στις Περιφέρειες με τη συλλογική ηγεσία, καλώντας δηλαδή εκείνους που θα υλοποιήσουν να πάρουν και τις αποφάσεις. Γι’ αυτό βλέπετε μία συνεργασία, μία εργασιακή ηρεμία, μία μεγάλη προσπάθεια και μία αλλαγή στις Περιφέρειες που με λιγότερα κάνουν περισσότερα.
Τα λέω όλα αυτά σε έναν υπουργό που ξέρει και ακούει. Γιατί διαμαρτυρόμαστε σε ανθρώπους που ξέρουμε ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος των επιλογών και των αποφάσεων. Γιατί ξέρουμε τι εστί ο κ. Κουρουμπλής ως υπουργός Εσωτερικών και πιστεύουμε πως μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και να λύσει τα προβλήματα. Γιατί ξέρουμε πως ενδεχομένως να έχει συρθεί και σε αποφάσεις που δεν επιθυμούσε όπως αυτή με τη μισθοδοσία των εργαζομένων, πληρώνοντας ιδεοληψίες και εσωκομματικούς διαγωνισμούς.
Κύριε υπουργέ, πρώτος εγώ διεκδικώ το δικαίωμα στο λάθος αλλά δε διεκδικώ το δικαίωμα να μην αλλάζω όταν κάνω λάθος. Δεν διεκδικώ το δικαίωμα να συνεχίζω το λάθος και να βυθίζομαι σε μία κατάσταση η οποία δημιουργεί προβλήματα. Ποτέ δεν είναι αργά. Είναι καθήκον και ευθύνη να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να αλλάζεις. Είναι καθήκον και ευθύνη να στέκεσαι με σεβασμό και ενδιαφέρον και να δημιουργείς σταθερότητα στη χώρα και όχι θύλακες αστάθειας και πανικού.
Έχουμε προβλήματα σε πολλά αλλά δε σηκώσαμε τα χέρια, δεν παραδοθήκαμε ούτε στιγμή κι ας περάσαμε δύσκολα. Πάντα όμως βάζαμε το μυαλό μας να βρει λύσεις και να υπερβεί τις δυσκολίες. Πάντα κάναμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Το κάναμε πράξη αυτό. Κάποιοι το χρησιμοποιούν στους λόγους τους αλλά εμείς το κάναμε πράξη και το κάναμε όλοι μαζί. Ξέρω υπουργέ ότι ακούτε αλλά και κάνετε.”
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!