Τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία με τον ανάδοχο του διαγωνισμού Fraport – Slentel για 40+10 χρόνια για τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας.
Η παραχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου, μέσα από δύο εταιρείες παραχώρησης.
Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ η κοινοπραξία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 28,5% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
H Fraport θα έχει τον πρώτο λόγο στο επενδυτικό σχήμα, με ποσοστό τουλάχιστον 67% στις εταιρείες παραχώρησης. Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).
Ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε πως οι προσφορές για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα υποβληθούν τελικά στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 15 του τρέχοντος μηνός που ήταν προγραμματισμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της νέας αυτής καθυστέρησης είναι οι καινούργιες προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στο ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες αφορούν κυρίως σε ζητήματα της ναυπηγοεπισκευής.
Παράλληλα, την Τετάρτη ξεκινά το Due diligence του ΔΕΣΦA από δύο ενδιαφερόμενους για το 17% που δεν θα αποκτήσει η Socar. Πρόκειται για την ιταλική Snam και το σχήμα Fluxys – Enagas.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!