Ξεκίνησε την Παρασκευή το πρόγραμμα διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με δύο προϊόντα, μακαρόνια και τυρί γραβιέρα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού περίπου 25,5 εκ. ευρώ, που αφορά σχεδόν 900.000 δικαιούχους στη χώρα μας. Πέρυσι το πρόγραμμα αφορούσε 800.000 δικαιούχους, όμως φέτος διευρύνθηκε και προστέθηκαν και άλλοι.
Η δωρεάν διανομή τροφίμων απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας και γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από τα μακαρόνια και το τυρί γραβιέρα, θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες και το τυρί φέτα και τα υπόλοιπα προϊόντα.
Για την υλοποίηση του προγράμματος το Υπουργείο συνεργάζεται με 800 κοινωνικούς εταίρους, όπως τα συσσίτια της Εκκλησίας, το «Χαμόγελο του Παιδιού», τους Δήμους, τα ΚΑΠΗ, οι σύλλογοι των πολυτέκνων, οι παλιννοστούντες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο Ρ/Σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, αυτά τα 25,5 εκ. ευρώ του προγράμματος θα πάνε και στους αγρότες μας, καθώς οι αγρότες μας παράγουν αυτή την ύλη για να κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία που μοιράζει τα μακαρόνια της, ή για να δώσει ο Συνεταιρισμός ή η Ένωση ή ο συγκεκριμένος μεταποιητής που κάνει το κασέρι ή το τυρί φέτα, τα προϊόντα του στη διανομή. Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε ότι δύο από τα προϊόντα τα ανέλαβαν Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: η ΕΑΣ Ρεθύμνου πήρε το λάδι μαζί με μια άλλη εταιρεία και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων πήρε το τυρί φέτα και θα αρχίσει η διανομή τους την άλλη εβδομάδα.
Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων
Ο κ. Τσαυτάρης μίλησε και για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και για τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, ο διάλογος είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο ίδιος κατέθεσε τις απόψεις του.
Πιο συγκεκριμένα είπε: «Εκεί λοιπόν εκείνο που εγώ είπα είναι ότι πρώτον εάν μιλάμε να φορολογήσουμε την παραγωγή του αγρότη δηλαδή το εισόδημά του, από την 1η του έτους θα το κάνουμε ούτως ή άλλως, γιατί όλοι οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Κατά συνέπεια εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ακρίβεια «αυτά ήταν τα έξοδά σου, αυτά ήταν τα έσοδά σου, άρα είχε κέρδος 1.000 € το μήνα» και θα κληθεί να φορολογηθεί γι’ αυτό το εισόδημά του, όπως φορολογείται ο οποιοσδήποτε πολίτης. Άρα το παραγωγικό κομμάτι έχουμε την ευχέρεια από την 1η του έτους να το φορολογούμε με αντικειμενικό και σωστό τρόπο και χωρίς αδικίες.
Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο, δηλαδή μια αστική αξία ή μια υπεραξία που μπορεί να έχει ένα χωράφι γιατί είναι παραλιακό και ενδέχεται στο μέλλον κάποιος να το πάρει και να κάνει ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βλέπετε ότι είναι άλλος ο άξονας και η προσέγγιση αυτού του πράγματος, γι’ αυτό και βάζουν υψηλότερες αξίες στις παραλίες. Θέλουμε να εξαντληθεί αυτός ο διάλογος για να κάνουμε κάτι όσο το δυνατό πιο δίκαιο. Γιατί μιλώντας τώρα με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θέλω να πω ότι ο γεωργός μας, θυμηθείτε συνεχώς τις διαμαρτυρίες τους ότι έχουν ένα υψηλό κόστος εισροών, δηλαδή κόστος παραγωγής, είτε ένεκα ενέργειας έχουν υψηλή ενέργεια, είτε άλλο κόστος εισροών δηλαδή τα φυτοφάρμακα, το πλαστικό, το λίπασμα και τα λοιπά επομένως δεν πρέπει να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο αυτό το κόστος, γιατί όσο το ανεβάζουμε, τόσο μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά».