Ισχυρό σοκ προκαλούν τα στοιχεία νέα έρευνας σχετικά με το φαινόμενο της σχολικής διαρροής στην χώρα μας.
Σύμφωνα με αυτή, το ποσοστό της σχολικής διαρροής στην Ελλάδα αγγίζει το 4% όσον αφορά μαθητές γυμνασιακών τάξεων οι οποίοι δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Παρά το γεγονός ότι η μαθητική διαρροή τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει μειωθεί εντυπωσιακά (με δεδομένο ότι στη δεκαετία του ’80 ξεπερνούσε το 20%), το παραπάνω ποσοστό θεωρείται υψηλό και οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κρίνουν ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να καταπολεμηθεί με ουσιαστικές δράσεις.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας τα ποσοστά της μαθητικής διαρροής από τη Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου είναι πολύ υψηλά, όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα όπου αγγίζουν το 8,37% και στη Ροδόπη το 8,2%.
Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής εντοπίζονται στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας, Σάμου, Καρδίτσας και Κοζάνης.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην περιοχή της Θεσσαλονίκη τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 4,85% και το 4,25% αντίστοιχα.
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της σχολικής διαρροής «κερδίζει πάλι έδαφος» , κάτι που εξηγείται από την οικονομική κρίση καθώς αρκετοί νεαροί μαθητές αναγκάζονται να δουλέψουν για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους…
Τα στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού, επιβεβαιώνουν την έκταση της σχολικής διαρροής μιας και, σύμφωνα με αυτή, περίπου 30.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους ηλικίας 15-17 ετών, αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Οι οικογένειες των περισσότερων από τα παιδιά αυτά ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας, οπότε η επιλογή να εγκαταλείψουν το σχολείο και να βγουν στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!