Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου 2.100 σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Οι θεσμοί όμως ζητούν περικοπή στην έκπτωση φόρου.
Ειδικότερα το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου αναμένεται να καθορίζει το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες, με τις οποίες θα χτίζεται το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φτάνουν το 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει το ενιαίο 10% που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες.
Επίσης καταργείται το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν χειρόγραφες αποδείξεις. Όσοι έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό του εισοδήματός τους για την έκπτωση φόρου.
Στις δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι αποδείξεις όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, δίδακτρα, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, λογιστές, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά Για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζονται να κρατούν τις αποδείξεις σπίτι.
Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Ψαλίδι στην έκπτωση φόρου ζητούν οι θεσμοί Περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ ζητούν οι “θεσμοί” από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.
Ταυτόχρονα ζητούν να μην αλλάξει το σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος αλλά απλώς να αυξηθούν οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια και τα αγροτικά εισοδήματα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέπει:
-Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα από το 11% στο 15% για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για ποσά πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ
-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Κυβερνητική γκάφα με τις αποδείξεις πριμοδοτεί την φοροδιαφυγή! Σε όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΦΠΑ οι ελεγκτές θα πρέπει να βρίσκουν πόσος ΦΠΑ αναλογεί στις μη εκδοθείσες αποδείξεις και επ’ αυτού να καταλογίζουν το 50%, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη που θα καθιστά αναποτελεσματικούς και αναξιόπιστους τους ελέγχους.
www.dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!