Περισσότεροι από 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από τον επόμενο μήνα, θα απολέσουν το συγκεκριμένο βοήθημα.
Η μνημονιακή δέσμευση για περικοπή του εν λόγω επιδόματος από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, στους οποίους χορηγείται, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε εντός χρονοδιαγράμματος να ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών.
Πρακτικά βέβαια, με δεδομένο ότι το ΕΚΑΣ κάθε χρόνο καταβάλλεται μετά τον Απρίλιο – Μάιο, οι θιγμένοι από τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, θα διαπιστώσουν την απώλεια του επιδόματός τους, περίπου ένα δίμηνο αργότερα.
Ας σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε πέρσι σε περίπου 350.000 δικαιούχους με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 900 εκατ ευρώ. Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, μείωση δαπάνης από την καταβολή του συγκεκριμένου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων κατά 223 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα, στο σκέλος της εθνικής σύνταξης, η ελληνική πλευρά πιέζεται να αποδεχτεί τη χορήγηση έως 100 ευρώ μικρότερης σύνταξης, που σήμερα υπολογίζεται στα 384 ευρώ, για όσους θα επιλέγουν συνταξιοδότηση με 15 – 20 χρόνια ασφάλισης.
Επιπρόσθετα, η αδυναμία κάλυψης των σημερινών αναγκών, οδηγεί σε νέο πετσόκομμα στα επίπεδα του 50% για τα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) σε, περίπου 284.000 συνταξιούχους.
Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στοχευμένων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωσης του πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα επίπεδα των 2.000 ευρώ, από 2.772 ευρώ που είναι σήμερα. Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά για το εφάπαξ, αφού οι θεσμοί φαίνονται διατεθειμένοι να πιέσουν μέχρι και για κατάργησή του.
Έως τώρα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μειώσεων ακόμα και πάνω από 30%, στο πλαίσιο της συνολικής εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που για το τρέχον έτος πρέπει να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ ευρώ
dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!